Piše : Vedran Cindrić

BJELOVAR – Nakon iznimno slabo posjećenog ovogodišnjeg Adventa, Turističku zajednicu Bilogora Bjelovar zadesili su novi problemi. Naime, poznati bjelovarski kulturnjak Mladen Medak Gaga dobio je sudski spor protiv svog bivšeg poslodavca, Turističke zajednice Bilogora Bjelovar koja će mu sada, kako stoji u nepravomoćnoj presudi, morati isplatiti čak 53 tisuće kuna s kamatama te 10 tisuća kuna sudskih troškova, a još se tome naravno moraju pridodati i troškovi usluge odvjetnika Turističke zajednice.

Naime, Medak je tužio svog bivšeg poslodavca zbog isplate dijela otpremnine koju nije dobio nakon otkaza, a za koju je smatrao da mu pripada što je na kraju na sudu i dokazao.

Ponuđena nagodba, ali…

-Sve se to moglo riješiti brže i jeftinije za Turističku zajednicu, a time i za Grad. Naime, osim na samom početku, kad je Turističkoj zajednici ukazano na nepravilnost u isplati otpremnine, još jednom sam pokušao upozoriti na nepotreban sudski spor s prijedlogom nagodbe, a i sama sutkinja u završnoj raspravi predložila je nagodbu Turističkoj zajednici Bilogora Bjelovar koja je mogla iznositi manje od ovog presuđenog iznosa. No, unatoč nepobitnim dokazima, nagodba s njihove strane nije prihvaćena i presuda sada iznosi preko 60 tisuća kuna. To će se morati isplatiti novcem od prihoda Turističke zajednice, a možda i gradskim novcem, mada je moglo i drugačije, jer sam bio spreman za kompromis – naglasio je Medak za portal Bjelovarac.hr

Na pitanje da li je nagodbu ponudio i gradonačelniku Hrebaku nakon što ju je Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora Bjelovar odbila, zagonetno je odgovorio.

-To pitajte njega.

Pojasnimo, Mladen Medak je dugi niz godina bio zaposlenik Turističke zajednice Bilogora Bjelovar da bi u rujnu 2016. godine, nakon što je odbio potpisati novi ugovor dobio od svog poslodavca odluku o otkazu. Nakon što je odradio tri mjeseca otkaznog roka, očekivao je isplatu otpremnine koju je i dobio, ali znatno manje od onoga što mu je zakonom osigurano. Naime, Medak je zahtjevao da mu se isplati iznos otpremnine koji je zaslužio od početka svog radnog staža to jest od 1996 godine do 2011. godine kada je bio zaposlenik Turističke zajednice Grada Bjelovara.

No, s druge strane, Ana Kelek direktorica Turističke zajednice Bilogora Bjelovar smatra da se Medakov radni odnos nije odvijao u kontinuitetu to jest da njegov radni odnos sa Turističkom zajednicom Grada Bjelovara do 2011. godine nije u vezi s njegovim radnim odnosom s Turističkom zajednicom Bilogora Bjelovar te je zbog toga odbijala isplatiti Medaku veći ostatak otpremnine.

Sud je napravio uvid u rješenje Ministarstva turizma u kojem stoji da je Turistička zajednica Bilogora Bjelovar pravni slijednik Turističke zajednice Grada Bjelovara. Time se potvrdilo da Medak nije imao nikakvih prekida u radu, a što su dodatno potvrdili i svjedoci Milan Mateković, tadašnji predsjednik TZ i Antun Turčić, koji je u to vrijeme bio direktor Ureda TZ Grada Bjelovara, odnosno TZ Bilogore – Bjelovar. Pred direktoricom Kelek sada vjerojatno stoji žalba na ovu nepravomoćnu presudu nakon koje će, ako bude potvrđena ova presuda, troškovi suđenja biti još veći.

No, iz neslužbenih izvora saznajemo da se uskoro priprema i novo suđenja Grada i još jednog bjelovarskog kulturnjaka, ovoga puta Dubravka Adamovića, akademskog slikara i bivšeg ravnatelja KMC-a koji je, po neslužbenim izvorima, također u procesu tužbe Grada zbog preuranjenog raskida ugovora sa mjesta ravnateljske pozicije bjelovarskog kina. No, to nije sve, također iz neslužbenog izvora saznajemo da će se uskoro pokrenuti još jedna tužba protiv Grada o kojoj ćemo naknadno više pisati.