Godinama već u bjelovarskoj Općoj bolnici pokušavaju državi, odnosno Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, objasniti s kakvim su problemom suočeni. Nedovoljni limit omča je oko vrata svakom, pa i aktualnom bolničkom vodstvu i, unatoč brojnim mjerama štednje, teško se odolijeva propisanom iznosu, koji, tvrde odgovorni, ni izbliza ne pokriva cijene pruženih usluga ovdašnjim pacijentima.

Minimalni kapaciteti

Tračak nade pojavio se kada su na državnoj razini donesene izmjene i dopune Mreže javne zdravstvene službe. Na temelju njih čelni ljudi Opće bolnice i vlasnika, Županije, odlučili su zatražiti da se jedinoj ovdašnjoj bolničkoj ustanovi prizna šest postelja za bolničko zbrinjavanje bolesnika s potrebom za palijativnom skrbi na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine dana je i suglasnost na takvu odluku i sada se čeka potez mjerodavnog Ministarstva.

– Odobreni kreveti predstavljaju minimalne smještajne kapacitete za bolničko liječenje, obzirom na iskazane potrebe u svakodnevnom radu na našem području.

Proširenjem djelatnosti i izdvajanjem palijativne skrbi iz sustava akutne skrbi, otvara se mogućnost aktivnog djelovanja na pokazateljima učinkovitosti i kvalitete HZZO-a, dakle indikatora smrtnosti bolesnika i potrošnje rezervnih antibiotika. Upravno vijeće Opće bolnice Bjelovar donijelo je Odluku o proširenju zdravstvene djelatnosti palijativnom skrbi, koja će se obavljati u okviru postojećih ustrojstvenih jedinica, a sukladno broju bolesničkih kreveta utvrđenim Mrežom javne zdravstvene službe – pojašnjava u svom objašnjenju županijskim skupštinarima pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Jasmina Radojčić.

 Zastupljeno šest odjela

Ona dodaje kako bi se obavljanje djelatnosti palijativne skrbi trebalo provoditi u okviru postojećih djelatnosti Opće bolnice, i to po jedan krevet na ginekologiji, infektologiji, internoj, neurologiji, kirurgiji i urologiji. Ravnatelj Opće bolnice doktor Ali Allouch ističe kako se ništa u dosadašnjoj zdravstvenoj skrbi prema pacijentima neće promijeniti.