Jakov Ćorić novi je predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Bjelovar. Potporu članova Gospodarskog vijeća dobio je na konstituirajućoj sjednici održanoj prošlog četvrtka. Ćorić je direktor i suvlasnik Gale, najvećeg hrvatskog proizvođača konzumnih jaja, a javnosti je najpoznatiji po uspješno apliciranom projektu modernizacije farme jaja i prilagodbi EU standardima. Bilo je to najveće ulaganje u povijesti Gale, zahvaljujući kojemu se Ćorić iz prve ruke upoznao s mogućnostima i snagom HGK. Naime, upravo je on inicirao povećanje gornjeg limita ulaganja u modernizaciju farmi koka nesilica s prvotno predviđenih 900 na dva milijuna eura.

Smjena generacija

– HGK je paradržavna institucija koja postoji već preko 160 godina i kao takva predstavlja mjesto na kojemu poduzetnici mogu razgovarati i razmjenjivati svoja iskustva. Jednako tako, to je jedina institucija pomoću koje se može i mora lobirati za interese gospodarstva. Na žalost, mi u Hrvatskoj i dalje kao da više volimo čekati da se stvari dogode same od sebe, odnosno mislimo da će netko drugi rješavati naše probleme – poručuje Ćorić dodajući kako se u bjelovarskoj Komori dogodila smjena generacija. U Bjelovaru rade mlade i stručne osobe koje njeguju proaktivan pristup, govori Ćorić dodajući kako ih treba pustiti da se razmašu te da u tom slučaju rezultati sigurno neće izostati. Reforme očekuje i na državnoj razini, prvenstveno one u poreznom sustavu i pojednostavljenju birokratskih procedura.

– Naši susjedi imaju diferenciranu stopu PDV-a na hranu koja se kreće od pet do deset posto, što nas u Hrvatskoj već u startu čini 15 posto skupljima. Jednako tako, zbog visokih davanja trošak naših radnika je prevelik. Što se birokracije tiče, uz sve svoje znanje, iskustvo i kontakte, trebalo nam je gotovo tri godine da ishodimo sve potrebne dozvole za građevinske objekte i slično. To je previše vremena. Sve to treba mijenjati – smatra Ćorić. Kada je pak u pitanju Bjelovar, smatra da bi dolazak brze ceste bio prekretnica u gospodarskom razvoju ovih krajeva. Poslovne zone postoje, taj sustav dobro je zamišljen, samo ih treba popuniti. Poseban gost konstituirajuće sjednice bio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Oporavak gospodarstva iznad državnog prosjeka

– U zadnje vrijeme obilazim županije i naše Gospodarske komore kako bih vidio s kojim problemima se susreću naši gospodarstvenici. Nakon 2008. godine i drastičnog pada kada smo izgubili veliki dio BDP-a čak 12,6 posto možemo biti optimisti, jer je od prošle godine BDP počeo lagano rasti, ali tek neznatno za 1,5 posto. Da bi mogli razgovarati o jednom značajnijem rastu i razvoju on mora biti između četiri i pet posto. Drago mi je da sam danas u posjetu Gospodarskoj komori u županiji koja je iznad prosjeka Hrvatske, gdje su rezultati još značajniji i bolji nego na nivou središnje Hrvatske. Iznimno sam sretan što sam u županiji gdje imamo pozitivni primjer što nažalost nije u svim županijama. Imamo županije poput moje, Vukovarsko-srijemske, ali i kompletne Slavonije gdje je rast usporen i bez direktne pomoći Vlade teško da možemo očekivati da oni sami mogu pokrenuti gospodarstvo. Trebamo dati šansu novoj Vladi, bar tih prvih 100 dana, onda možemo suditi i dati konačnu ocjenu, istaknuo je Burilović. Među mnogobrojnim uzvanicima bio je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs koji je istaknuo kako bjelovarska Komora može poslužiti kao primjer štedljivosti. Podsjetio je na Ćorićeva prethodnika, poduzetnika Zlatka Kufnera koji je u Komori volontirao te koristio vlastiti automobil. Ćorića smatra dobrim izborom jer je, kako je rekao, riječ o čovjeku koji zna sve o EU fondovima.