Razgovarao: Vedran Cindrić

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar nastavlja s nizom odličnih i hvalevrijednih projekata s kakvima se malo koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti.

Nakon uspješnih projekata poput ‘Dani slobodne nastave’ i ‘Podijelimo znanje’ koje je uveo bivši ravnatelj Kranželić, a koje će nastaviti novoizabrani ravnatelj Ekonomske škole Vladimir Štefanec, ove školske godine na ideju i inicijativu Saše Aušpregera, nastavnika ekonomske grupe predmeta pokrenut je novi fakultativni predmet koji će učenike naučiti kako pripremiti EU projekte.

-Budući da imam dosta iskustva s EU fondovima, prošle godine sam učenicima trećeg razreda predložio da subotom dođu u školu i da dva školska sata radimo pripreme za EU fondove. Prvo se odazvalo 20-ak učenika da bi ih na kraju ostalo troje jer, naravno, mnogima se nije dalo dolaziti subotom u školu, a neki nisu mogli pratiti tempo. Odradili smo u prošloj školskoj godini tako 50 sati i to kompletnu priču o EU fondovima što nije ni malo lagan posao. Dakle, kako se radi priprema i izrada projekta, vremenski plan, razumijevanje dokumentacije i još puno toga. Sada to troje učenika zna više o EU projektima nego svi profesori u Bjelovaru kojima to nije specijalnost, a rijetko kome je – objašnjava nam Aušperger koji je prije nekoliko godina uspješno pripremio EU projekte za Ekonomsku školu u vrijednosti od 200 tisuća eura i za Ugostiteljsku u vrijednosti od 270 tisuća eura kao i nekoliko nacionalnih projekata. Dodaje da mnogi direktori firmi žude za ljudima koji znaju pripremati EU projekte koji su dosta kompleksan posao.

Na tržištu pomama za EU projektima

-Prošle godine razgovarao sam s bivšim ravnateljem da unaprijedimo tu priču i da to sve stavimo u nastavni plan za ovu godinu jer takav predmet koliko znam nigdje ne postoji. Postoje samo skupi tečajevi, a mi bi mogli naše učenike, naravno koji žele, besplatno naučiti kako pripremati EU fondove, a to je na tržištu rada danas iznimno traženo. Napravio sam nastavni plan od 70 sati, bivši ravnatelj Kranželić je to prošle godine predstavio nastavničkom vijeću i oni su dali zeleno svjetlo – priča nam Aušperger. Dodaje da je od ove školske godine predmet zaživio.

-Predmet koji sam osmislio se zove ‘Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte 1’. Odradit ćemo 70 školskih sati i to će biti fakultativni izborni predmet koji će ići u svjedodžbu i prosjek. Javilo se 13 učenika za taj predmet i roditelji su potpisali odobrenje. Mislim da takav predmet ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a bit će vrlo koristan učenicima. Zamislite učenika četvrtog razreda koji zna pripremiti EU projekt. To će biti velika stvar za one koji prođu taj predmet – priča nam Aušperger. Dodaje da je pisanje projekta zahtjevan posao, ali da ima strategiju kako će to sve približiti učenicima.

-Svi ulažu puno nade u EU fondove i odlaze na razne tečajeve kako da to nauče, a mi ćemo naše učenike to naučiti u školi i kada izađu na tržište rada bit će u velikoj prednosti. Prošle godine kada je to još bio recimo pilot-projekt pokazivao sam učenicima korak po korak kako sam ja radio jedan projekt paralelno. Nešto slično ćemo i ove godine raditi. Objašnjavat ću učenicima sve postupke i onda ćemo se fiktivno prijaviti na jedan projekt i pripremati ga – kaže Aušperger i dodaje da je pisanje projekta zahtjevan posao, a provođenje projekta još zahtjevniji.

-Budući da je predmet ‘Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte 1’ za treće razrede i da se on odnosi na pisanje i pripremanje EU projekata, imamo u planu za četvrte razrede uvesti predmet u kojem će učenici naučiti kako provesti EU projekte – zaključuje Aušperger.