U bjelovarskim srednjim školama ove godine svijećom se moralo tražiti slobodno mjesto na jesenskom upisnom roku. Od ravnatelja doznajemo kako je takvoj situaciji posebno ove godine prilično kumovao naputak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kojem su mnogi razredne odjele morali svesti na 20 učenika.

Naime, Ministarstvo je ovaj put odlučilo postupiti po preporukama Zavoda za zapošljavanje pa je povećan broj mjesta u prvim razredima dozvoljen samo onima koji školuju đake u deficitarnim zanimanjima.

Jedini izuzetak je smjer strojobravara koji je Obrtnička škola čak morala ukinuti, ali samo zato jer je, unatoč potrebama tržišta rada, za njega bio zainteresiran tek jedan učenik. Najviše, osam praznih mjesta, istaknuli su u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi za smjer pekara, i tu popis škola koje su raspolagale s brojem praznih mjesta za ovogodišnji jesenski upisni rok, prestaje. Još u ljetnom roku popunjeno je svih pet gimnazijskih razreda, četiri ekonomska, svi raspoloživi u Tehničkoj, kao i oni u Komercijalnoj i trgovačkoj školi. O Medicinskoj da se i ne govori.

– Ove godine je bio strašan pritisak na oba smjera, i medicinske sestre i farmaceutskog tehničara. Najmanje dvostruko više bi trebalo da svi budu zadovoljeni. Inače, ukupno su nam odobrena tri razreda od po 26 odnosno 23 učenika – svjedoči ravnateljica Biljana Balenović. Ravnatelji se slažu da je ministarska odluka prodrmala sada već bivše osmaše i njihove roditelje. Ovakvim upisnim kvotama, čini se, staje se na kraj vremenima kada je u gimnazijama bilo mjesta i za “trojkaše”. Sada još samo preostaje vidjeti hoće li se isti potez odraziti i na činjenicu da se u Hrvatskoj previše mladih školuje za burzu rada.