Nizozemski umjetnici koji se bave slikanjem velikih murala upravo (petak) završavaju mural u centru grada to jest u Ulici Jurja Haulika. Roelof Schierbeek koji nosi umjetničko ime Beyond i Roy Valk s umjetničkim imenom Karski došli su u Bjelovar u utorak i ostaju naši gosti tjedan dana. Budući da vaš novinar ne govori nizozemski, a naši gosti iz Nizozemske nisu govornici hrvatskog, razgovor je uspješno tekao na neutralnom području, to jest na  engleskom jeziku.

-Bavimo se desetak godina slikanjem murala, a zajedno radimo nekoliko godina. U Nizozemskoj smo se upoznali sa Tvrtkom Hopekom i Pavlom Tandarom koji su nas pozvali u Bjelovar na 43jam festival koji se održava od 16. do 18. lipnja u Bjelovaru i tako smo došli u vaš grad – pojašnjava Karski. Dodaje da na slikanje murala gleda kao na posao, ali i veliku ljubav.

-Obožavam slikati pročelja zgrada i drago mi je da radim nešto što volim. Prošli smo cijeli svijet. Slikali smo u Južnoj Americi, Africi, SAD-u, Indiji, cijeloj Europi i evo nas sada u Bjelovaru. Nikada ne znamo gdje ćemo završiti i tko će nas pozvati – priča nam Karski. Također kaže je već naslikao jedan mural u Hrvatskoj, onaj na Korčuli prije nekoliko godina.

-Kada nas neki grad pozove da slikamo onda proučimo povijest tog grada i pokušamo saznati što više o tom gradu. Za Bjelovar smo saznali, a sada se i uvjerili, da ima jako puno kafića i saznali smo da je na ovom području nekada bilo more stoga simbolika ovog murala je cura koja drži bocu što bi bio kao simobol grada s puno kafića. A galeb predstavlja more koje je tu nekada bilo. Što se tiče boce, u njoj je i poruka koja se može ‘baciti u more’ tako da to bude kao poruka u boci bačena u more koju će netko nekada naći na nekoj drugoj obali mora – bajkovito i simbolično je objasnio Karski.

Ovaj nizozemski dvojac je još naveo da im se sviđa Bjelovar, da će ostati ovdje još nekoliko dana i možda napraviti neke manje murale, ali da se onda opet vraćaju u Nizozemsku gdje ih čekaju novi poslovi. (V. Cindrić)