Iduća godina, ako je suditi prema upravo izglasanom gradskom proračunu za 2016. godinu, bit će uglavnom godina završetka kapitalnih infrastrukturnih projekata započetih ove ili prethodnih godina. Najveći među njima svakako je kompletno uređenje komunalne infrastrukture u Radničkom naselju, projekt za čiju se realizaciju gradska uprava zadužila za gotovo 6,5 milijuna kuna. Prema riječima komunalnog pročelnika Ivice Markovinovića, postavljanje kanalizacijske mreže kasni jer izvođači radova “nisu baš osobito sposobni”, no jednom kada završe, slijedit će asfaltiranje. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, Radničko naselje u novom ruhu trebalo bi zasjati tijekom iduće godine.
Velike izmjene u južnom dijelu grada
Do kraja iduće godine u južnom dijelu grada trebale bi se dogoditi još dvije velike prometne izmjene. Uskoro će, naime, biti “probijena” prometnica koja će uz KTC voditi iz Pakračke ulice do Južne obilaznice, na koju će izlaziti uz zgradu Croatia osiguranja – tehničkih pregleda, a na nju će biti spojen i ulaz u budući trgovački centar. Ta bi prometnica ujedno trebala poslužiti i kao privremena premosnica za veliko prometno opterećenje koje se očekuje nakon otvorenja trgovačkog centra, a “konačno” rješenje je izgradnja kružnog toka na spoju Croatie i Južne obilaznice, za što Grad očekuje sufinanciranje iz Ministarstva unutarnjih poslova, baš kao što je to bio slučaj pri izgradnji kružnog toka na ulazu u Brezovac.
Na redu je i dovršetak rekonstrukcije Ulice braće Diviš, gdje je već izmijenjena kompletna podzemna infrastruktura (kanalizacija, voda i plin), pa ju je preostalo prekriti novim slojem asfalta. Ulicu braće Diviš Grad Bjelovar prije dvije godine preuzeo je od Županijske uprave za ceste, a valja napomenuti i kako će radovi uslijediti nakon što su obnovljene susjedne ulice poput one Krste Špoljara. U sjeverozapadnom dijelu grada na red dolazi Ulica don Stipe Bulića, gdje je planirana rekonstrukcija plinskih instalacija, kao i izgradnja elektroinstalacija. Nastavlja se i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u Starim Plavnicama, za što je pripremljena projektna dokumentacija. Podsjetimo, riječ je o izgradnji 4,5 kilometra cesta čiji je trošak procijenjen na sedam milijuna kuna. Obnova je potrebna i stoga što je u većini naselja tijekom godine provedena kanalizacija, no asfaltiranje će uslijediti samo ako Grad Bjelovar ostvari pravo na financijska sredstva iz EU fondova.
Proširenje cestovnog mosta
Tu je i most u prigradskom naselju Prgomelje. U lošem je stanju, navode iz komunalnog UO-a, a usto nema dovoljnu širinu i predstavlja opasnost za korisnike. Prilikom rekonstrukcije bit će proširen profil, a i osigurat će se prijelaz za pješake. Oborinska odvodnja dijela naselja Veliko Korenovo tijekom 2016. godine trebala bi se spojiti s oborinskim kanalom kojega su izgradile Hrvatske vode. Na taj način trebalo bi se pak spriječiti često plavljenje kuća i gospodarskih objekata. Za kraj, predviđena je i rekonstrukcija Ulice Ivana Cankara u dužini od oko jedan kilometar, a obuhvaća i izgradnju pješačko-biciklističke staze.