HDZ-ov saborski zastupnik na odlasku Miro Totgergeli organizirao je u petak u Siraču radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije na temu povlačenja novca iz EU fondova, no čini se da je pri tomu zaboravio da u Hrvatskom saboru ne zastupa samo gradove i općine u kojima je na vlasti koalicija HDZ, HSLS i HSS nego i one u kojima „njegovi” nisu dobili izbore.

Politički tajnik i saborski nasljednik

Na sastanku je bio i Velimir Žunac, Totgergelijev stranački kolega i vjerojatni nasljednik, bivši gradonačelnik Garešnice koji je u kvoti te stranke postao državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Da je riječ o stranačkom skupu na kojemu samo dužnosnici iz stranaka vladajuće koalicije imaju pristup EU fondovima, smatra Fredi Pali, nezavisni načelnik Općine Velika Pisanica, koji se otvorenim pismom obratio predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojemu je napomenuo da četiri načelnika koji ne pripadaju koaliciji HDZ-HSLS-HSS, uopće nisu dobila poziv na spomenuti sastanak. Uz Veliku Pisanicu, riječ je o Općinama Kapela, Ivanska i Veliki Grđevac.

Nema slučajnosti

Načelnik Pali upozorava da se isti slučaj dogodio i prošle godine te da stoga teško da može biti riječ o slučajnosti.

– Smatramo da je ovakav čin krajnje politički nekorektan i neprofesionalan. S obzirom da je riječ o vrlo važnom pitanju za sve naše općine i gradove, a to je koherentnost lokalne i državne vlasti te suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Sa samom kolegiju o vrlo važnim pitanjima govorio je i Velimir Žunac, državni tajnik ispred ministarstva. Postavljam pitanje je li razlog nepozivanja četiri općine na kolegij gradonačelnika i načelnika s područja BBŽ taj što njihovi čelnici nisu pripadnici HDZ-a ili se radi o osobnim razlozima. Ovo nije i nikako ne može biti primjer ravnomjernog razvoja BBŽ kao ni Republike Hrvatske – stoji u otvorenom pismu načelnika Palija.