BJELOVAR – Posljednjih dana na društvenim se mrežama vode oštre rasprave roditelja vrtićaraca. Različite cijene vrtića za gradsku djecu i onu iz seoskih sredina koje stupaju na snagu prvim danom nove godine podignule su prašinu i tenzije između osnivača, odnosno ravnateljica ustanova te roditelja koji ne razumiju kako se može raditi razlika među djecom. Dok roditelji koji žive na području grada zadovoljno trljaju ruke jer će ih početkom nove godine, odlukom Gradskog vijeća, dočekati niži računi za vrtiće koji neće premašivati iznos od 600 kuna, oni koji stanuju u drugim općinama u nezavidnoj su situaciji. Naime, od 1. siječnja ti će roditelji morati plaćati punu ekonomsku cijenu vrtića, umanjenu za onaj dio koji pokrivaju njihove općine. Izuzev Općine Veliko Trojstvo, koja je povisila svoje sufinanciranje na čak 1000 kuna po djetetu, ostale općine izdvajaju oskudne ili nikakve iznose.

Ukidanje popusta

-Za dvoje djece koja su polaznici Dječjeg vrtića Bjelovar dosad sam plaćala 1200 kuna. Sada, prema riječima ravnateljice Anne Lauš, plaćat ću punu ekonomsku cijenu od 1975 kuna po djetetu, umanjenu za 1000 kuna koje osigurava moja općina. Najviše me razočaralo što mi je ravnateljica rekla kako za drugo dijete više neću imati dosadašnji popust od 20-ak posto. Ja bih, prema tome, od siječnja za boravak svoje djece u gradskom vrtiću mjesečno trebala izdvajati nevjerojatnih 1950 kuna – ogorčena je Kristina Novak Furdić, majka iz Velikog Trojstva neočekivanom novogodišnjom čestitkom gradonačelnika i ravnateljice vrtića. Ističe kako su svi roditelji 27. prosinca pozvani na potpisivanje novih ugovora, no ona će najvjerojatnije biti prisiljena svoju djecu ispisati.

-Moje dijete ima posebne potrebe i liječničku dokumentaciju u kojoj piše kako mora pohađati dječji vrtić. No, otkud da mjesečno namaknem taj novac? Unatoč tome što naša općina izdašno sufinancira svoju djecu i na taj način nam pomaže, ekonomska cijena gradskog vrtića apsolutno je sramotna. A gradonačelnik nam je jasno potvrdio svojom odlukom kako su gradska djeca vrednija od djece iz okolnih općina. Ovo što se trenutno događa za nas je ponižavajuće, naročito ako uzmemo u obzir da je Dječji vrtić Bjelovar u lošem stanju, ispod standarda privatnih vrtića koji imaju znatno nižu ekonomsku cijenu – ističe Novak Furdić koja se već raspitivala ima li mjesta u privatnim vrtićima kako bi svoju djecu prebacila na vrijeme. Mjesečni izdatak u privatnim bi vrtićima, naime, roditeljima bio niži za oko 500 kuna. Kako sama naglašava, najviše je bole nepravda i činjenica da su djeca izvan grada doslovno manje vrijedna. A do te razlike najviše dolazi kod mališana koja polaze gradski vrtić, uvjerena je Novak Furdić. Tome u prilog ide i priča Kristine Smrček Balatinec iz V. Trojstva čiji 5-godišnji sin Jan polazi DV Pinokio.

 “Odrezali” djecu iz općina

-Zvala nas je ravnateljica i kazala kako ćemo umjesto dosadašnjih 700 kuna vrtić plaćati 550 kuna – zadovoljna je ovim raspletom Smrček Balatinec. O zavrzlami koja je nastala oko novih cijena vrtića oglasio se i gradonačelnik Dario Hrebak. Za njega je situacija vrlo jasna.

-Mogu razumjeti roditelje izvan grada koji se žale, no kriteriji moraju biti jasno postavljeni. Ne mogu dopustiti da građani grada Bjelovara plaćaju boravak u vrtiću za onu djecu koja nisu s područja grada. Za njih se moraju pobrinuti njihovi načelnici, kao što se mi brinemo i sufinanciramo našu djecu. Dosad nijedna općina nije htjela u pravoj mjeri sufinancirati ekonomsku cijenu boravka svojih vrtićaraca. Uputili smo, stoga, svim Općinama dopise i zatražili njihovo uključivanje, a Općina V. Trojstvo zasad je jedina koja je svoj teret sufinanciranja preuzela na sebe – obrazložio je gradonačelnik Hrebak dodavši kako netko razliku u cijeni mora podmiriti, bilo roditelji ili općine, ali sigurno ne građani grada Bjelovara, kao što je to bio slučaj dosad. Dodajmo i to kako su jučer (petak) potpisani ugovori između gradonačelnika i ravnateljica DV Ciciban i Osmijeh. Navedenim ustanovama Grad će povećati subvencije kako bi od 1. siječnja svi bjelovarski roditelji plaćali maksimalnu cijenu vrtića u iznosu od 600 kuna. Platni razredi ostaju i dalje, drugo dijete imat će popust od 20 posto, trećem će djetetu Grad u potpunosti financirati trošak vrtića, dok će socijalno ugrožene skupine vrtić plaćati 150 kuna. (mač)

 

 

Ekonomsku cijenu definira pedagoški standard

Budući da se Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, najviše našla na meti ogorčenih roditelja, obrazložila je kako se računa ekonomska cijena u gradskom vrtiću i zašto će roditeljima izvan grada porasti računi.

-Mi radimo po odluci Grada Bjelovara u čijem smo vlasništvu, ne odlučujemo sami o podizanju, odnosno snižavanju cijene. Što se tiče djece izvan grada, Općine su te koje moraju sufinancirati svoju djecu kao što Grad radi za svoju. Nadalje, naša ekonomska cijena iznosi 1975 kuna i definirana je pedagoškim standardima. Velika smo ustanova s puno objekata koja ima preko 400 djece, imamo kompletan predškolski odgoj i skupo održavanje – pojasnila je ravnateljica Lauš. (mač)