Prolazeći nekada bogatim selima podno južnih obronaka Bilogore po svoj prilici nećete naići na živu dušu, već se susresti s tišinom. Tako se u Malom Grđevcu, gdje se prije 1990. brojalo preko stotinu domaćinstava, iz dvorišta odavno ne čuju muk krava i lavež pasa. Međutim, ovo je napušteno selo, o kojem se ne zna gotovo ništa, posljednjih godina postalo brendom u proizvodnji telećeg mesa koje završava na stolovima 16 hotela iz grupacije poduzetnika Jake Andabaka diljem jadranske obale i djelomično kontinenta. Izvorište naše priče je farma „Sunčane livade“, gdje na 500 hektara uređenih pašnjaka mirno pase oko 650 krava francuske pasmine charloais, druge najcjenjenije pasmine na svijetu. Na farmu je, po riječima direktorice Mice Obradović, uzgred i jedine stanovnice Malog Grđevca, nakon mukotrpnog objednjivanja zemljišta prvo stado pristiglo 2012., nakon čega je iduće godine uslijedila i prva isporuka telećeg mesa.

 Povećanje proizvodnje

-Godišnja proizvodnja je oko 200 teladi, premda težimo povećanju za još stotinu, što podrazumijeva i stvaranje određenih proizvodnih standarda. Ova pasmina nije zahtjevna u smislu tova jer im uz obilne pašnjake treba samo voda. Isto vrijedi i za održavanje zdravstvenog standarda pa sve više razmišljamo i o vlastitom uzgoju. Stoga su naši razvojni ciljevi vezani uz poboljšanje uvjeta ispaše i vlastitu reprodukciju, uključujući i ekološku proizvodnju koju potičemo od otvaranja farme. Uz to, na farmi primjenjujemo model „krava-tele“ koji podrazumijeva da krave po više mjeseci ostaju uz telad, i najveća smo farma takvog tipa u Europi – kaže Mica Obradović.

Kako je ipak riječ o tvrtci koja u ovom dijelu proizvodnje još uvijek „hvata zalet“, lani je plasmanom pokriveno 50 posto hotelijerskih potreba Andabakove grupacije, što pretpostavlja promicanje poslovne strategije prema kojoj bi već iduća godina trebala završiti sa 100-postotnim opskrbnim učinkom. Takva predviđanja su utemeljena na novim poslovnim potezima među kojima direktorica Obradović posebno ističe dva smjera.

Razvojni pravci

-Prvi se odnosi na proširenje sadašnjih površina kako bismo za ispašu svakog grla osigurali dva hektara pašnjaka, što istodobno podrazumijeva i optimalne uvjete za poboljšanje kvalitete tova, dok se drugi pravac veže uz stalnu edukaciju naših osam zaposlenika, koji uz sadašnju razinu stečenog znanja itekako doprinose dobrim rezultatima naše farme – dodaje.

U pokretanje ovog posla većinski vlasnik Jako Andabak sa suvlasnicima je uložio oko 42 milijuna kuna, od čega 50 posto ulagačkog udjela čini kredit HBOR-a, koji se uredno otplaćuje. Iz toga se može zaključiti kako će „Sunčane livade“ uskoro krenuti u nešto mirniju fazu poslovanja. Međutim, ono što izdvaja ovu farmu od ostalih je zatvoreni krug poslovanja, koji za sada nema „blizanaca“ u Hrvatskoj jer je sve precizno određeno – od uzgoja do proizvodnog plasmana, i to sve pod jednim poslovnim „kišobranom“. Stoga i direktorica Obradović, potaknuta dosadašnjom dobro odabranom poslovnom strategijom, najavljuje nove detalje koji bi u konačnici pašnjake u Malom Grđevcu trebali učiniti još izdašnijim u proizvodnji hrane.

Put za konkurentnost

-Sintagma „moderna farma“ mora imati niz parametara da bi zaslužila taj naziv, a zajedno sa svojom ekipom pokušavam unaprijediti proizvodnju u smislu učinkovitosti i konkuretnosti. Stoga smo krenuli u dio melioracijskih radova na dijelu pašnjaka, što je tek jedan korak prema daljnjem samoodrživom uzgoju vrhunskog proizvoda, pri čemu skromno držim, kako bi naša iskustva mogla i drugima postati putokazom u sličnoj proizvodnji – zaključuje M. Obradović.