Lažna kupnja preko oglasnika nova je vrsta prevare koju je u zadnji čas spriječio jedan od naših čitatelja (podaci poznati redakciji). Prije nekoliko mjeseci oglasio sam prodaju rabljenog prijenosnog računala za 1.500 kuna, počinje priču naš sugovornik. Besplatni oglas stavio je na njuskalo, a prije nekoliko dana dobio je sms sljedećeg sadržaja:
“Bok, ja sam Luka, vidio sam va oglas na Njuskalo, Moete li mi pustiti konacnu cijenu i stanje vaeg Lenovo PC, Odgovorite na: jlukajerkovic@hotmail.com LP.”
Ne sumnjajući da se radi o prevari, naš sugrađanin poslao mu je mail, čak je i reda radi spustio cijenu za stotinu kuna. U mail prepisci koja je uslijedila, kupac je odmah rekao da mu hrvatski jezik nije maternji te da mu je lakše komunicirati na engleskom jeziku, no s obzirom na velik broj Hrvata koji živi u inozemstvu, prodavatelju ništa nije bilo čudno. Jan Luka Jerković, kako se predstavio nepoznati prevarant, potom je kazao kako pristaje na cijenu, a naveo je i adresu u Njemačkoj na koju je laptop trebao biti isporučen. Čitav proces trajao je nekoliko dana, jer je Janu Luki trebalo vremena da izračuna troškove dostave.
– Ključni trenutak bio je kada mi je poslao obavijest mailom da je uplatio novac na moj račun preko servisa PayPal. Naime, kod takvog trasfera novca uvijek postoji potvrda o uplati. Obično je to neki link kojeg kliknete, pa dođete na web stranicu servisa i tamo vidite potvrdu. Meni je malo “zasmrdilo” kad sam vidio da se ne može kliknuti na link, a dodatne sumnje pobudila mi je i sama e-mail adresa. Taj mail nije poslan sa PayPal-a, nego s neke accountant.com stranice koja ustvari uopće ne postoji. Tu mi je bilo jasno da je riječ o prevarantu – govori naš sugovornik. Kako bi provjerio je li riječ o prevari, zatražio je navodnog Jana Luku Jerkovića link na kojemu bi mogao provjeriti je li novac doista uplaćen. Link, naravno, nije stigao.