Izložbom portreta i digitalnih crteža u sklopu ciklusa Krea(r)tiva, bjelovarskoj se publici upravo predstavlja mlada umjetnica Jasmina Markešić. Na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ pozornost plijeni njezinih 30-ak djela. Prva je to samostalna izložba 28-godišnje Bjelovarčanke koja svoj put gradi u nas ne baš često viđenoj vrsti umjetnosti. U crtanju portreta Jasmina se pronašla još u djetinjstvu, no otprilike posljednjih godinu dana papir, olovku i bojice pomalo zamjenjuje digitalnih crtačkim alatima. Riječ je o iznimno talentiranoj visokoškolovanoj autorici čiji portreti ostavljaju bez daha, a s jednakim žarom u posljednje vrijeme svoju karijeru gradi i u pin up ilustracijama i digitalnom crtanju.

-Dar za slikanjem naslijedila sam od mame Senke, a sklonost crtanju portreta pokazivala sam još od djetinjstva i kada sam pohađala Osnovu školu u Velikom Trojstvu. S profesionalnim potezima susrela sam se u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna koju sam završila u Zagrebu. Tada su me profesori naučili mnoge tehnike crtanja.

Kasnije sam upisala i 2010. i završila Tekstilno-tehnološki fakultet, tekstilni i modni dizajn – priča Jasmina. Prilično je uzbuđena što prvi put samostalno njezine radove mogu razgledati sugrađani, a otkriva i kako joj je ovaj razgovor za Bjelovarac prvi intervju u životu. S obzirom na reakcije koje ostavlja kod publike, sigurni smo da je ovo tek početak umjetničke karijere mlade Bjelovarčanke.

-Najviše bih voljela raditi u industriji koja se bavi igricama, odnosno biti 2D artist i zato sam krenula s digitalnom umjetnošću odnosno učenjem crtanja u Photoshopu i Ilustratoru. Treba još dosta programa svladati i nije jednostavno, ali želim se usavršavati i nadam se da ću jednog dana od toga moći i živjeti – planira Jasmina.

Hiperrealizam je umjetnički smjer ove Bjelovarčanke, a portreti su njezina specijalnost. Osim prijatelja, rodbine i poznanika koji ju često mole da ih nacrta, Jasminu inspiriraju brojne heroine, modne ikone i glumci. Pod njezinom rukom Sharon Stone, Colin Farell, Leonardo DiCaprio čine se kao stvarni, tako da se jedva može razaznati radi li se o crtežu ili fotografiji.
-Upravo je to ključno, da je fotografija sa što boljom rezolucijom kako bih mogla nacrtati sve detalje. Najzahtjevniji mi je bio Predator, filmski lik kojega je osamdesetih godina utjelovio Arnold Schwarzenegger. Trebalo mi je 35 sati da ga nacrtam – kaže Jasmina.