Udruga kuhara i slastičara Bilogore užurbano radi na projektu promoviranja džemova bilogorske regije. Jedna od velikih prilika ukazala im se već prošlog vikenda kada su kao predstavnici Hrvatske otputovali na 5. Međunarodni festival džema u Gabali u Azerbajdžanu. Organizirala ga je Nacionalna kuharska asocijacija zemlje domaćina, a pokrovitelj je Svjetska kuharska organizacija, WACS. Udruga se odlučila predstaviti džemovima proizvedenima na Bilogori.

Od tajnice Udruge Ivane Grudenić doznajemo kako su u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i regionalnim proizvođačima izabrani proizvodi koji predstavljaju dugu tradiciju proizvodnje voća na našim prostorima te baštine kulturu proizvodnje džema. Riječ je o džemu od marelica koji je predstavilo Eko gospodarstvo Nakani iz Velike Pisanice poznato po tradicionalnim recepturama bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili pojačivača okusa i to iz ekološki proizvedenih marelica. OPG Vončina iz Sirača na svjetski festival ponijelo je svoj džem od šljiva autohtonih sorti crnice, žumanice i debeljare te džem od domaće uzgojene naranče s dodatkom đumbira.

Na bilogorskom prezentacijskom stolu koji se na Festivalu također ocjenjuje bili su i Vončinini džemovi koji jamče okus “bakinih pekmeza” te džem od aronije OPG-a Mire Cug iz Narte. Kakve su ocjene stručnog povjerenstva priznatih WACS sudaca zaslužili naši “džemari”, zajedno s prezentacijskim stolom Udruge kuhara i slastičara Bilogore, znat će se nakon povratka iz Azerbajdžana.

– Svi uključeni se nadaju što boljim rezultatima u Gabali kako bi potvrdili svoj rad, ali i zbog promicanja kvalitete i prepoznatljivosti proizvoda bilogorske regije – ističe Grudenić.