Stranačka iskaznica HDZ-a i funkcija predsjednika Mladeži HDZ-a Bjelovar više neće biti dovoljna referenca za lukrativno članstvo u Nadzornom odboru Komunalca i pripadajuću mjesečnu apanažu od tisuću kuna mjesečno. Naime, Grad Bjelovar je, nakon poraznog otkrića Državnog ureda za reviziju, donio novi set pravila za biranje članova nadzornih odbora u poduzećima čiji je (su)vlasnik.

Maloljetan, a član HDZ-a

Prema dosadašnjoj praksi, što je vidljivo iz „slučaja” Ivana Vlašića, jednog od četiri člana Nadzornog odbora Komunalca izabranog po kriteriju stranačke iskaznice, za nadziranje posla najveće bjelovarske komunalne tvrtke s godišnjim prihodom od 20-ak milijuna kuna potrebno je imati završenu srednju školu, učlaniti se u HDZ već sa 17 godina, marljivo lijepiti predizborne plakate svoje stranke, a ostale trgati, navijati za NK Bjelovar i postati neformalni vođa navijača, a potom te iste navijače učlaniti u HDZ i postati predsjednik Mladeži te ugledne i vrijedne organizacije. Vlašić ubuduće neće biti član NO-a jer nema završen fakultet, a i brojne druge uvjete.

Bandićevac na čelu NO-a

Što se pak ostalih članova NO-a Komunalca tiče, njihove su reference sljedeće: Zdenka Henc, ujedno i zamjenica predsjednika NO-a, predsjednica je Akcije bjelovarsko-bilogorske. Predsjednik NO-a Saša Tomašić član je stranke Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, a tu je i Marijan Tandara, također vlasnik iskaznice HDZ-a. U NO-u je, ali kao predstavnik radnika, Stipe Crnković kojeg se također povezuje s HDZ-om.

Sve njih u NO je postavila skupština društva koju čine gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS), njegov zamjenik za gospodarstvo Igor Brajdić i predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović (HDZ).

Novosel: Gradonačelnik me imenovao u NO

O dosadašnjoj praksi političkog imenovanja u NO svjedočila je i bivša zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Lidija Novosel. Ona je članica NO-a Komunalca postala nekoliko dana nakon što je Hrebak preuzeo gradonačelničku palicu, što je bio eklatantan primjer sukoba interesa. U svojem očitovanju Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa ona je svojedobno pojasnila čitav proces. Kazala je kako ju je u NO Komunalca imenovao gradonačelnik Grada Bjelovara, te ju je na konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora predložio za predsjednicu Nadzornog odbora.

No, bjelovarski gradonačelnik sada će ipak malo teže imenovati kadrove iz koalicijskih stranaka u NO. Prema novoj odluci koja je upravo prošla savjetovanje s javnošću, novi članovi NO-a morat će ispunjavati brojne kriterije, a njihovo imenovanje morat će potvrditi i gradski vijećnici. Usto, morat će imati sveučilišnu diplomu, pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci, ne baviti se konkurentskim poslovima, ispunjavati posebne uvjete iz javnog natječaja i ne biti u sukobu interesa.