Osim velikog posla s razvrstavanjem otpada i zakonskim aktima koji ga moraju od ove godine pratiti, općine i gradovi u Hrvatskoj suočeni su s još jednim problemom, napuštenim životinjama. Najveći problem, prema svemu sudeći, bit će psi, kojih je obično u ovo vrijeme obveznog cijepljenja najviše na ulicama, a morat će im se, odnosno njihovim nesavjesnim vlasnicima, stati na kraj. Teško da će se to dogoditi do lipnja, do kada je novim Zakonom o zaštiti životinja predviđeno da se prekontroliraju svi psi zatečeni u baš svakom dvorištu. Tumači to Antonio Babec, komunalni redar za čak tri općine, Veliko Trojstvo, Severin i Novu Raču, tvrdeći kako je riječ o prevelikom opsegu posla za koji treba prvo propisati valjane odluke. Prvo se odluke o postupanju moraju ugraditi u općinske akte, a nedoumica je puno.

– Još nismo sigurni treba li se nekontrolirano razmnožavanje zaustavljati obaveznom ili preporučenom sterilizacijom. To nije naša ideja, već preporuka udruga za zaštitu životinja, ali moramo dobro razmisliti treba li je narediti ili preporučiti,i povlači li to onda za sobom i pitanje općinskog sufinanciranja takvih zahvata – doznajemo od Babeca. U svakom slučaju, u drugoj polovini ove godine komunalni redari sa čitačem mikročipova ugrađenih u pseće vratove bit će česta pojava po našim selima i gradovima jer krajnji rok za provođenje kontrole je prosinac 2018.

– Mi smo već za oko 2200 kuna nabavili čitač i vjerojatno ćemo od lipnja krenuti u kontrolu. Svakog nečipiranog psa kojega zateknemo u nečijem dvorištu morat ćemo uvesti u evidenciju i narediti vlasniku da ga u roku 15 dana čipira. Ne učini li to, može ga po nekim sadašnjim državnim preporukama stići kazna od čak šest tisuća kuna. Koliko će ona stvarno iznositi, još ne mogu reći jer i takva odluka mora biti donesena na razini svake općine pojedinačno, a to tek predstoji – objašnjava Babec dodajući kako će svi vlasnici nakon javnih objava kretanja u kontrolu imati rok od tri dana da sve pse u svom dvorištu prijave ili odjave. U protivnom će se smatrati njihovima i povratka neće biti. (sk)

Gradski napuštenci u seoskim dvorištima

Općinski komunalni redari strahuju da će napušteni gradski psi preplaviti seoske sredine.
-Nama je najveći problem Grad Bjelovar. Mi manje-više po ruralnim područjima znamo koji je čiji pas i kada ga je netko nabavio. Međutim u zgradi, kada susjed susjeda ne pozna, a nabavi se mali pas i dok ne naraste niti ne znaš da je tu, to je kudikamo veći problem. Često nam se dogodi da upravo takvi vlasnici psa, kada malo poraste, odvezu izvan grada, puste bez čipa, u nadi da će ga netko pronaći i pobrinuti se za njega – brine se Babec.