Piše: Vedran Cindrić

Ne može se – može se, najkraće se može opisati odnos Nacionalnog stožera prema ugostiteljima koji zbog pandemije koronavirusa ne posluju malo manje od dva mjeseca.

Naime, Nacionalni stožer na čelu s ministrom Božinovićem prvotno je najavio da se ugostiteljski objekti mogu otvoriti u ponedjeljak 11. svibnja, ali da će moći raditi samo terase i to sa stolovima udaljenim jedan od drugoga dva metra. To je izazvalo brojno negodovanje kod bjelovarskih ugostitelja koji su se zbog te mjere u čak 90 posto slučajeva izjasnili da neće otvarati svoje kafiće jer je, kažu, u takvoj situaciji nemoguće pozitivno poslovati.

No, zbog dobre epidemiološke situacije, a zasigurno i zbog pritiska javnosti, Nacionalni stožer je promijenio odluku i dopustio da od ponedjeljka ugostiteljski objekti mogu raditi i unutar svojih objekata, što je dovelo do velikog zaokreta kod svih vlasnika ugostiteljskih objekata.

Bitno da se počne raditi

-Da, prvotno je bilo negodovanja kod vlasnika ugostiteljskih objekata što je kod nekih koji imaju manje terase ili ih uopće nemaju razumljivo. Naime, čak njih 90 posto se izjasnilo da po staroj verziji neće otvoriti svoje kafiće. No, budući da je došla nova odluka koja dopušta rad kafićima i u zatvorenim prostorima, svi kafići u Bjelovaru će u ponedjeljak otvoriti svoja vrata – izjavio je Srećko Koljić, vlasnik popularnog kafića ‘Art’ na bjelovarskom korzu i predsjednik Udruge nezavisnih ugostitelja Bjelovarsko – bilogorske županije. Dodao je da će se i na terasama i unutar objekta morati poštivati stroge epidemiološke mjere, ali da je također bitno da se počne raditi.

Ozren Križanić vlasnik je popularne bjelovraske konobe ‘Feral’ i ističe da u ponedjeljak konoba kreće s radom.
-Polako sve čistimo i punimo frižidere. Drago mi je da je Stožer promijenio odluku i dopustio nam da radimo i unutar objekta. Držat ćemo se propisanih mjera, razmaknut ćemo stolove i vjerujem da će sve biti u redu – istaknuo je Križanić.

Na bjelovarskom korzu terase se užurbano pripremaju

Zoran Matić vlasnik ‘Story-a’ na korzu također kaže da pozdravlja odluku Stožera da se može raditi i unutar kafića.
-Mi imamo veću terasu, još nam je gradonačelnik dopustio da ju malo produžimo tako da bi mi svejedno otvorili u ponedjeljak, ali svakako da je ova najnovija odluka svima dobrodošla. Naime, što bi bilo da od idućeg tjedna krenu kiše. Nitko ne bi sjedio na terasama, a ovako će ljudi moći ući unutra. Nove mjera kaže da se kafići moraju zatvoriti do 23 sata, a mi smo inače vikendom radili do 2 ujutro. Izgubit ćemo zbog toga dosta prometa, ali bitno da se počelo raditi i da se epidemija skroz zaustavi pa će se vjerujem sve vratiti na staro.

Kultni kafić ‘Cappuccino’ koji se nalazi u Mihanovićevoj ulici ima manju terasu koja nema mogućnost širenje zbog susjednih objekata i ulice. Stoga je Denis Horvat, vlasnik navedenog kafića iznimno zadovoljan novom odlukom Stožera.
-Ma super, neka su promijenili odluku jer zaista bi mnogi jako teško polsovali. Ja recimo sada moram samo izbaciti 2-3 stola unutra tako da imam zadovoljavajući razmak i mogu poslovati. Naravno da bi bilo dobro da možemo raditi vikendom duže od 23 sata, ali i ovo je veliki pomak. Nadam se da će se ta korona skroz zaustaviti i da ćemo svi po starom nastaviti poslovati i živjeti – istaknuo je Horvat