Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Daruvarskih toplica prijavila je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije projekt Unutarnjeg uređenja predvorja lječilišnog objekta Termal Daruvarskim toplicama i ostvarila milijun kuna za navedeni projekt.
Projekt je to koji će doprinijeti ostvarenju regionalnog razvoja u skladu sa Županijskom razvojnom strategijom kroz obnovu zdravstvene infrastrukture, omogućiti novo zapošljavanje te poticati gospodarske aktivnosti u obliku povećanja broja korisnika i prihoda.
Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3.5 milijuna kuna kuna, a financirati će se iz tri različita izvora i to u iznosu od 1.206.900,00 kn iz decentraliziranih sredstava, milijun kuna bespovratnih sredstva odobrenih od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preostali dio iz vlastitih sredstava.

Cilj projekta je obnoviti zdravstvenu infrastrukturu u neto površini od 768 m2, odvojiti zdravstvenu recepciju od komercijalne te potaknuti gospodarsku aktivnost kroz obnovu ugostiteljskog dijela, uvažavajući suvremena tehnička i estetska rješenja. Obnovljeni prostor dobiti će novi funkcionalni izgled, omogućiti razdvajanje korisnika HZZO od tržišnih, biti će omogućen bolji protok korisnika, povećan standard usluge u ugostiteljstvu i novo zapošljavanje.

-Zahvaljujem se Županiji na prijavi ovog projekta i koja nam je dala potporu za ovaj projekt. Temeljem toga mi smo dobili milijun kuna koji će nam pomoći u realizaciji ove investicije. Zahvala još jednom našim osnivačima jer su prepoznali važnost ovog projekta kojim ćemo napraviti iskorak u poboljšanju kvalitete Daruvarskih toplica. Riječ je o uređenju hola i to je onaj prvi dojam koji naši gosti imaju kada dođu kod nas. Mi ćemo ovu investiciju pokušati izvesti u što kraćem roku, a najbolje nam odgovara da to odradimo ljeti. Pripremit ćemo se maksimalno da naši korisnici ne osjete nikakve probleme u tom period – rekao je ravnatelj Marcel Medak.

Najveće ulaganje u energetsku obnovu škole u RH – obnova OŠ Sirač

Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja je natječaj putem kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala energetsku obnovu svoje Osnovne škole u Siraču vrijednu 1.655.344,57 kuna.
Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%.

-Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna.
S obzirom na stanje škola cilj nam je bio da svake godine, dvije – tri velike matične škole uđu u temeljitu rekonstrukciju. A tu je ušla i OŠ Sirač koja je jedna od najvećih investicija u školstvu u Republici Hrvatskoj u 2017. Veseli me da je obnova temeljita, jer želimo dobiti rekonstrukciju i veliku uštedu. Ušteda će biti 50%, što je godišnje 150 000 kuna uštede i to će škola moći utrošiti u nešto drugo. Veseli me da je i školski program bio neometan i unatoč radovima nastava se nije ometala, a kako vidimo po učenicima oni su veseli i jedva čekaju obnovu – zaključio je župan Bajs.