Uspješna bjelovarska tvrtka Hittner upravo je pred dovršetkom jedan od najvećih investicijskih ciklusa u svojoj povijesti “teškoj” oko 12 milijuna kuna. Riječ je o proizvodnoj hali veličine od oko 1.200 četvornih metara koja će biti opremljena najmodernijim CNC strojevima američke proizvodnja, za koje direktor Stjepan Hittner procjenjuje da će početi poslovati profitabilno u roku od otprilike godinu dana. Naime, s obzirom da je riječ o potpuno novoj tehnologiji, toliko će otprilike trajati period u kojemu će se radnici obučavati. Velikom ulaganju jednog od najuspješnijih bjelovarskih metaloprerađivača, podsjetimo, “kumovala” je i Europa. Zahvaljujući uspješno apliciranom projektu, Hittner je preko Ministarstva poduzetništva i obrta stekao pravo na oko 4,5 milijuna kuna iz EU fondova. U investiciju bi ušao, kaže, i da nije bilo europskog novca, no u znatno manjem obimu.

– Koliko god je zahtjevno ispuniti svu dokumentaciju za prijavu na EU fondove, toliko je još zahtjevnije ispuniti sve njihove zahtjeve prilikom realizacije projekta. Za sve što se nabavlja mora se raspisati javni natječaj, svaka uložena kuna mora se opravdati i sve mora biti po specifikacijama – govori Hittner, napominjući kako se detaljna kontrola uloženog novca može promatrati i s pozitivne strane, kao pomoć da projekt bude što efikasnije realiziran.

Posla ‘preko glave’

Zahvaljujući novom pogonu, Hittner će otvoriti deset do 15 novih radnih mjesta za koje je već raspisan natječaj, a posla mu, kaže, ne nedostaje. Naime, Hittner je još prije nekoliko godina prerastao hrvatsko tržište te se orijentirao na tržište Europske Unije, ali i država bivše Jugoslavije, poput Bosne i Hercegovine i Srbije. Usto, zahvaljujući konstantnom ulaganju u istraživanje i razvoj, asortiman bjelovarskog proizvođača traktora svake godine bogatiji je za neki novi proizvod.

– Pretrpani smo poslom toliko da smo morali raditi i na uskrsni ponedjeljak, a kako bismo ispoštivali rokove, radimo u dvije smjene po deset sati. Samo lani izvoz smo povećali 20 posto, a 2014. godine ostvarili smo fantastičan rezultat koji ćemo uskoro objaviti – kaže Hittner dodajući kako hrvatski proizvod i cjenovno i kvalitetom može konkurirati europskom.

– Naša je prednost kvalitetna radna snaga čiji su troškovi niži nego kod zapadne konkurencije, a mane su nam prevelika birokracija i visoke plaće u državnoj i lokalnoj upravi, što me posebno bode u oči jer svi oni žive od naših poreza – pojašnjava dodajući kako su službenici iz društvenog sektora često arogantni jer znaju da kako god se odnosili prema klijentima, neće dobiti nikakvu kaznu, a kamoli otkaz. Svoj uspjeh, kaže, tvrtka Hittner zahvaljuje i dugoročnoj strategiji “težeg puta”, dakle stvaranja brenda inovacijama, ali i kvalitetom proizvoda, kao i odnosima s kupcima.