Premda ih do početka nove školske godine dijeli nešto više od tri mjeseca, mališani stasali za polazak u prvi razred već su prekoračili prvi prag na putu do velike životne prekretnice koju će zauvijek pamtiti. Ovih su dana, naime, okončani predupisi u prvi razred osnovne škole za generaciju djece koja su do 1. travnja 2017. navršila šest godina starosti i onu koja nisu iz određenih razloga upisana prošle školske godine. Po već uobičajenoj formuli, budući prvašići su morali položiti „ispite“ psihofizičke zrelosti pred komisijama u školama kojima pripadaju po mjestu stanovanja te psiholozima, pedagozima i liječnicima školske medicine pokazati do koje su mjere spremni ući u svijet škole i učenja.

Prvi „ispit zrelosti“

Maleni Dominik Pranjić, Dario Šebalj i Mia Burić uspješno su položili svoje prve „ispite zrelosti“, za koje kažu kako uopće nisu bili teški. Zatekli smo ih s roditeljima pred početak prvoga sata male škole u Područnom odjelu I. osnovne škole u Novim Plavnicama.
-Nacrtao sam kuću s krovom, prozorima i vratima, a pokraj nje i veliko drvo. Znao sam sve što su me pitali i uopće mi nije bilo teško. Jedva čekam početak škole, najviše zbog novih prijatelja – ispričao je Dominik, za kojega po riječima njegova tate Božidara, u školi neće biti problema.
-Premda ga nismo forsirali, samostalno je naučio zbrajati i oduzimati jednoznamenkaste brojeve, voli crtati i pisati te stoga nismo zabrinuti za njegovo snalaženje u prvom razredu – kaže tata Božidar.

Držeći se za ruku mame Martine, mali Dario Šebalj, također se pohvalio kako je pred upisnom komisijom sve napravio kako treba, dok je Mia Burić detaljno opisala djevojčicu koju je nacrtala. Pojasnila je kako već odavno ima svoju pisanku u koju crta, ali i piše sva slova. Ne boji se škole, premda će joj, dodaje, torba na ramenu biti puno teža od ove, koju nosi za malu školu.

Za razliku od naših malih sugovornika, nekima od njihovih vršnjaka, zbog nedovoljne razvijenosti psihofizičke zrelosti za polazak u školu ili nekih drugih opravdanih razloga, upis je odgođen za iduću školsku godinu. Na bjelovarskom području takvih je odgoda u prosjeku desetak posto od ukupnog broja malih obveznika. Dodaju li se tomu i sve prisutnije želje roditelja za upis djece u škole kojima ne pripadaju po mjestu stanovanja, o točnom broju prvašića u bjelovarskim osnovnim školama može se govoriti tek u rujnu.

Demografski optimizam

Ravnateljica III. osnovne Goranka Preskočil kaže kako će se i u novoj školskoj godini ponoviti svojevrsni lanjski bum učenika prvih razreda, kakav u ovoj školi nije bio zabilježen već 15 godina.

-Već sada nam se javljaju roditelji s drugih upisnih područja, no svim željama nećemo moći udovoljiti jer zbog prostornih uvjeta ne možemo povećavati broj razrednih odjela – napominje ravnateljica.

I u ostalim školama zadržat će se približno jednak broj prvašića. Ne bude li do rujna značajnijih preokreta, osjetno povećanje zabilježit će se u IV. osnovnoj, u kojoj se po riječima ravnatelja Nikole Margetića, na njihovom upisnom području trenutačno nalazi 130 obveznika, 14 više od lani. Gledajući iz ugla lanjske brojke od ukupno 435 prvašića upisanih u četiri gradske osnovne škole, razlozi za demografski optimizam vrijede i za novu školsku godinu.