Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Gradilište nove bjelovarske bolnice danas su obišli Rajko Ostojić, bivši ministar zdravstva i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Tihomir Jaić, predsjednik županijskog SDP-a i Nenad Nekvapil, SDP-ov gradski vijećnik te su se dotaknuli zdravlja i gospodarskih prioriteta Bjelovarsko – bilogorske županije.

-Trenutno se nalazimo u dobroj, linearnoj fazi epidemije, no ta linearna faza imala je dva vršna izbijanja i to u Splitsko – dalmatinskoj županiji i Koprivničko – križevačkoj gdje je virus ušao u zdravstveni sustav i zbog čega je, između ostalog, virus još među nama – istaknuo je Ostojić i nastavio.

-Što se tiče ekonomskog zdravlja, vlada Republike Hrvatske je donijela niz mjera, ali nije donijela onu ključnu, a to je moratorij na kredite za sve na 12 mjeseci. Na primjer, susjedna Slovenija je donijela moratorij za građane i poduzetnike na 12 mjeseci i na taj način se pobrinula za ekonomsko zdravlje Slovenaca, dakle naša vlada je tu potpuno zakazala. Primjerice, sjetite se kako je vlada SDP-a brzo i pošteno riješila slučaj ‘švicaraca’. Potpuno jasno smo rekli bankama da to tako više ne može ići i izbavili smo stotine tisuća građana iz dužničkog ropstva – naglasio je Ostojić koji se dotaknuo i situacije u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Naglasio je da se župan Damir Bajs odlično i odgovorno brine za dvije vrste zdravlja.

Razlika u organizaciji sustava

-Župan se pobrinuo za zdravlje građana odličnom organizacijom zdravstvenog sustava, ali se pobrinuo i za ekonomsko zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije. Pokrenut je cijeli niz investicija, dok kod drugih županija to tako nije. Također, moram istaknuti da u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji ima samo 10 oboljelih od čega ih dvoje uopće ne živi u BBŽ-u već ima samo prijavljeno prebivalište ovdje. U županiji su odličnom organizacijom sačuvani i domovi za starije kao i Opća bolnica Bjelovar. Dok u susjednoj Koprivničko – križevačkoj županiji to nije slučaj. Tamo je inficirana i bolnica i Dom sa starije osobe. Očigledna je razlika u organizaciji sustava. Prisjetimo se samo kako je župan Bajs u samo 12 sati reagirao u slučaju Daruvarskih toplica, isto tako sam očekivao da će reagirati i Koprivničko – križevački župan Darko Koren za kojeg smatram da je iskusan političar. No, nije reagirao osam dana i ja mu poručujem da se probudi – zaključio je Ostojić.

Jaić zahvalio građanima

Situacije u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji dotaknuo se Tihomir Jaić, šef županijskog SDP-a.

-Pohvalio bi Županijski stožer civilne zaštite na čelu s Nevenom Alićem koji radi fantastičan posao, a zahvalio bi se i svim građanima naše županiji što poštuju navedene mjere. Gospodarstvo je sada iznimno bitno i zbog toga pozdravljamo i podržavamo velike investicije koje je Županija pokrenula. Naime, Županija je započela novi investicijski ciklus od 110 milijuna kuna. Kada se sve zbroji, dakle ono što se gradi i što se bude gradilo, taj iznos se penje na 440 milijuna kuna. Najveći projekt je svakako izgradnja nove zgrade bolnice protiv koje je bio HDZ, ali koji usprkos njihovom protivljenju ide dalje i bolnica se gradi – naglasio je Jaić. Gradski vijećnik SDP-a Nenad Nekvapil istaknuo je da kreće korona gospodarstva, ali da će investicije Županije pomoći da stvari ne krenu nizbrdo.