Polovicom prosinca zaustavljen je javni natječaj za izvođača radova na izgradnji nove bolnice u Bjelovaru i zatražen dvotjedni predah kako bi se upotpunila natječajna dokumentacija. Naime, kako je tada kazao stečajni upravitelj Opće bolnice Bjelovar Zoran Seleš, investicija ukupno teška 160 milijuna kuna u izvornoj je dokumentaciji uključivala opremu iz 2005. godine koja više ne odgovara vremenu, niti su ponuditelji htjeli slati ponude bez jasno definirane moderne opreme. Stoga je natječaj povučen na dva tjedna kako bi se to upotpunilo. Rok je istekao, prošli su i blagdani, ali natječaj još uvijek nije aktiviran.
Skupe izmjene
– Očekujem da ćemo ga otvoriti tijekom idućeg tjedna, odnosno najkasnije do kraja siječnja. Postupak unošenja specifikacija nove opreme je praktično dovršen, a to nije jednostavan posao jer je trebalo promijeniti opremu staru 12 godina, uskladiti s novim trendovima. U tome smo vjerujem uspjeli, slijede završne provjere kako se ne bi potkrala niti jedna pogreška i natječaj opet zaustavio – kaže stečajni upravitelj Seleš. Natječajna dokumentacija ima 916 stranica i tu niti jedan zarez ili grafikon ne smiju imati pogrešku, a sve to izmijeniti i provjeriti u samo dva tjedna je složen posao koji može obaviti samo specijalizirana tvrtka. Takva je unajmljena, sa svjetskim referencama, no netko je njihove usluge trebao i platiti.
– U odnosu na ukupnu investiciju taj iznos nije velik, ali za bolnicu je nepremostiva prepreka i mi taj novac nemamo. Račun je stoga već podmirilo Ministarstvo zdravstva i bolnica tu nije imala dodatnih troškova – kaže stečajni upravitelj Zoran Seleš. Unatoč kašnjenju i očito loše pripremljenoj dokumnetaciji, Seleš vjeruje da se projekt izgradnje bolnice neće zaustaviti jer, tvrdi, osigurani su izvori financiranja, potpisani potrebni sporazumi i Europska unija samo čeka odabir izvođača radova i ”pustit” će svoj dio novca.
Skupljeni svi potpisi
– Koliko mi je poznato niti aktualni tehnički ministar zdravstva niti njegov nasljednik više ne moraju ništa potpisati niti odobriti i bolnica će se graditi. Ne zaboravimo da je to najveća investicija u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji uopće, prva nova bolnica u državi nakon četrdeset godina i svima treba biti u interesu da se dovede do kraja – uvjeren je sanacijski upravitelj čija je sudbina u ovom trenutku neizvjesna barem onoliko koliko i početak izgradnje. Na mjesto sanacijskog upravitelja, podsjetimo, postavila ga je SDP-ova vlast, a palicu sada preuzima HDZ ili Most, ako se uspiju išta dogovoriti.

Za zidove ima novca
Kada se i ako konačno iskopa prva lopata, rok za izgradnju bolnice je 22 mjeseca. Optimizam da to neće ostati još jedna predizborna izborna priča budi činjenica da 85 milijuna kuna daje EU, 15 miljuna država, a 60 milijuna bi trebala osigurati Bjelovarsko – bilogorska županija. Novac od EU je dovoljan za izvođenje građevinskih radova i to nije upitno, samo treba osigurati da se u novu bolnicu ima i što staviti.