BJELOVAR – Ne prestaju se nizati skandali vezani uz bjelovarsku I. osnovnu školu. Još se niti izbliza ne nazire rješenje za slučaj tajnice koja je otišavši na bolovanje za dlaku izbjegla suspenziju zbog kaznenog djela koje joj se stavlja na teret, a na površinu je već isplivao novi incident. Školski domar Zvonimir Miletić odlučio je ne poslušati naredbu ravnateljice Tatjane Landsman da dežura na porti i pozvao u nadzor prosvjetnu inspekciju.

– Nemam ja licencu za čuvanje djece već za potpuno druge poslove i nije mi padalo na pamet da radim nešto za što nisam osposobljen pa da još na kraju ispadnem kriv ako do nečega dođe. Ne smijem djecu provjeravati i propitivati kamo idu i ostalo što se očekuje od portira, zbog toga sam odbio i potpisati novu preraspodjelu poslova – kaže Miletić.

Privatna tužba

No, upućeniji u neprilike u ovoj školi tvrde da zapravo već godinu dana traju natezanja oko toga je li domar Miletić u pravu kada je odlučio usprotiviti se poslu koji mu je dodijeljen. On sam tvrdi da mu je zbog svega ozbiljno narušeno psihičko zdravlje, što je rezultiralo specijalističkim dijagnozama koje mu sada stvaraju brdo drugih problema u životu, a ono što mu se događalo naziva mobbingom.

– Ravnateljica je vršila je pritisak na mene i zadovoljan sam što je inspektorica utvrdila da sam bio u pravu, samo kako će se sada sve to istjerati na čistac, ne znam. Uvjeren sam da su mi svime povrijeđena i prava iz radnog odnosa, no to ću prema svemu sudeći morati rješavati preko suda. Bio sam na bolovanju, a sada sam na godišnjem i ne znam hoću li se moći vratiti na posao i kako će cijela ta nemila situacija završiti. Ozbiljno razmišljam i o privatnoj tužbi jer sam ni kriv ni dužan zdravstveno stradao, zbog čega sam dobio bolovanje koje se toliko odužilo da će mi sada plaća biti ozbiljno smanjena. Tko će meni nadoknaditi štetu za pretrpljeno? – žali se Miletić.

U nalazu koji potpisuje viša prosvjetna inspektorica Branka Adžić stoji da je obavljen nadzor, i to ne samo na temelju Miletićevog, već i podnesaka drugih, te da su utvrđeni propusti, nedostaci odnosno nepravilnosti.
– U onom dijelu nadzora koji se odnosi na vaše pritužbe utvrđeno je da je škola rješenjem od 24. studenog 2017. godine nezakonito uredila poslove i radne zadatke radnika zaposlenih na radnim mjestima domara/ložača/školskog majstora/vozača. Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja, školi je inspekcijskim rješenjem određena mjera naredbe da predmetno rješenje stavi izvan snage – napisala je Adžić, ustvrđujući i da će stavljanjem izvan snage nezakonito uređenih poslova i radnih zadataka potpuno biti otklonjena utvrđena nepravilnost. Na naš upit zašto je domar Miletić dobio u studenom prošle godine novo rješenje o radnim zadacima te koji su to zadaci bili, kao i je li s njim sada eventualno sklopljen novi ugovor s obzirom na inspekcijsko rješenje, ravnateljica škole Tatjana Landsman je odgovorilo prilično šturo.

 Rješenje izvan snage

– Radnik Zvonimir Miletić ima ugovor o radu u I. OŠ Bjelovar koji je na snazi od 1990. godine. Dana, 24.11.2017. godine svi domari škole dobili su Rješenje sukladno ugovoru o radu i Pravilniku o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi, a u svrhu specificiranja poslova kako se ne bi doveli u situaciju da nešto nije njihov posao. Z. Miletić je između ostalih poslova dobio zaduženje dežurstva na porti, što je odbio raditi. S obzirom da se rješenjem ne mogu zamijeniti poslovi uređeni ugovorom o radu, isto je stavljeno izvan snage. Ugovorom o radu koji je na snazi, radniku nisu povrijeđena prava iz radnog odnosa – suzdržana je Landsman. (sk)