Za nogomet se obično kaže da je najvažnija sporedna stvar na svijetu i sport bi u pravilu trebala biti aktivnost koja spaja, a ne aktivnost koja razdvaja. No, dobro je poznato da su se zbog nogometa znali voditi i ratovi, a jedno nogometno igralište već odavno je pravi kamen spoticaja između cijele zajednice i čovjeka koji se uknjižio na to igralište i tvrdi da je njegov zakonski vlasnik. Razmirice oko vlasništva i korištenja igrališta u mjestu Podgorci kraj Rovišća traju već godinama, a situacija je eskalirala prošlog tjedna kad je netko traktorom srušio gol na igralištu. I dok mještani tvrde da je to učinio čovjek koji se vodi kao vlasnik sporne parcele u zemljišnim knjigama, Ivan Bandur iz Lipovog Brda, on to ne želi ni potvrditi, ni demantirati.

 Propuštena prilika

-U utorak nešto iza 8 sati ujutro Bandur je došao traktorom na igralište. Prikopčao je gol za kuku i povukao gol i mrežu te je kompletno sve strgao kako NK Hrvatski sokol u nedjelju ne bi mogao odigrati prvenstvenu utakmicu. Susjedi su vidjeli da je to bio Bandur i pitali su ga što radi, a on je samo s traktorom otišao u kontra smjeru sela – ispričao je jedan od mještana Podgoraca Goran Mikić, dok drugi mještani tvrde da je Bandur mnogima igralište nudio na prodaju, što je on također opovrgnuo.

A spor između Bandura s jedne strane te Općine Rovišće, mještana Podgoraca i tamošnjeg nogometnog kluba traje već godinama. Sve je počelo još prije 20 godina, kad u Podgorcima nije bilo nogometnog kluba pa je Bandur ondje igrao utakmice sa svojim klubom, koji se tada zvao Hajduk Podgorci. Taj je klub ondje igrao neko vrijeme, baš kad je na snagu stupio novi Zakon o sportu, kojem je omogućeno jedinicama lokalne uprave da se u roku od 90 dana upišu kao vlasnici igrališta.

Nakon što je rok prošao i općina se propustila upisati, tu je pogrešku iskoristio Bandur i parcelu na kojoj se nalazi igralište upisao je pod vlasništvo NK Hajduka iz Podgoraca, a nakon što se taj klub fuzionirao s klubom iz Lipovog Brda i postao Hajduk Lipovo Brdo, prešao je u njegovo vlasništvo. U međuvremenu je, tvrdi to Bandur, on klubu posudio 31 tisuću kuna kako bi mogao funkcionirati, a nakon nekog vremena spornu je parcelu pod dug prepisao na sebe, a tako se vodi i danas. On je tražio da svoje domaće utakmice na igralištu u Podgorcima igra i Hajduk iz Lipovog Brda, no to mu, tvrdi, nije dopušteno, iako u izvadku iz zemljišne knjige stoji da je vlasnik čestice pod oznakom “Nogometno igralište NK Hajduk Podgorci” veličine 10.026 m2 Ivan Bandur i tu su krenuli problemi. Na tu je odluku još prije više godina tužbu podigla Općina Rovišće, no Trgovački sud dao je za pravo Banduru i sada se čeka presuda Visokog trgovačkog suda.

-Nevjerojatno je da je moguće da se netko upiše kao vlasnik zemljišta koje bi trebalo pripadati cijeloj zajednici. Borit ćemo se i borimo se pravnim sredstvima da se ta sramotna odluka o Bandurovom uknjiženju poništi i da igralište pripadne ili općini ili klubu Hrvatski sokol. Rješenje po kojem je igralište u Bandurovom vlasništvu još nije pravomoćno, a dok ne stigne konačni sudski pravorijek klub će i dalje koristiti to igralište – kazao je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Pravo vlasništva

No, Bandur smatra da tu nema ništa sporno i da je po zakonu zemljište njegovo. Ističe da je pravo vlasništva ustavna kategorija i da nitko ne bi imao pravo zadirati u tuđe vlasništvo.

-Zemljište je u mojem vlasništvu, a da je tome doista tako mogu potvrditi izvatkom iz zemljišnih knjiga. Da je bilo samo malo više sluha, ovakvih problema ne bi bilo jer su oba kluba mogla igrati domaće utakmice na istom igralištu. Bilo je potrebno samo potpisati ugovor o najmu, na što sam ja bio spreman, no u Podgorcima i Rovišću za to nisu željeli čuti jer bi time potvrdili da sam ja vlasnik zemljišta. Nisu točne tvrdnje da sam nudio zemljište na prodaju jer je ono zbog spora pod zabilježbom i uopće se ne može trenutačno prodati. Igralište je moje i po zakonu s njim mogu raspolagati na način koji ja želim – istaknuo je Bandur.