Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Ovogodišnja Noć muzeja bit će organizirana u petak 31. siječnja, a u njoj će sudjelovati Gradski muzej u Bjelovaru, Državni arhiv i Stalni muzejski postav Domovinskog rata Bjelovar. Sve tri izložbe će biti otvorene u razmaku od pola sata tako da će zainteresirani imati dovoljno vremena između sva tri otvorenja.
Inače, ova najznačajnija manifestacija hrvatskih muzeja u sklopu koje je zainteresiranima omogućen slobodan ulaz u muzeje i druge kulturne ustanove, održat će se u petak jubilarni 15. put s temom ‘Velike obljetnice hrvatskih muzeja’.

Noć muzeja započet će u 19 sati u Stalnom muzejskom postavu Domovinskog rata u Bjelovaru na lokaciji Trga Stjepana Radića 9. Tamo će biti otvorena Tematska izložba kolekcionara – ‘Odlikovanja svijeta’ Austro – Ugarska Monarhija, Kraljevina Jugoslavija, Treći Reich, Nezavisna Država Hrvatska, Jugoslavija, Republika Hrvatska, Ruska Federacija, SAD.

Pola sata nakon toga, to jest u 19.30 u Gradskom muzeju u Bjelovaru bit će otvorenje izložbe Artur Kully Grafike.
Organizirali smo uvid u opus od 35 grafičkih radova manje poznatog likovnog umjetnika Artura Kullya, slikara, grafičara, publicista i kulturnog djelatnika iz prve polovice 20. stoljeća u Bjelovaru, izjavio je ravnatelj Gradskog muzeja Milan Pavlović i naglasio da će izložba biti otvorena do 23 sata.
Također, u 21 sat će biti održan klavirski koncert Vedrana Milića i Julije Škreblin Milić.

Noći muzeja po četvrti put se pridružuje i Državni arhiv gdje će u 19.30 biti upriličeno otvorenje izložbe ‘Iz muzeja u arhiv’.

Drago mi je da smo se uspjeli dogovoriti s Gradskim muzejom i Stalnim postavom Domovinskog rata u Bjelovaru da imamo zajedničku najavu i dovoljno vremena između otvorenja – kazala je Martina Krivić Lekić, ravnateljica Državnog arhiva i najavila izložbu.
Muzeji i arhivi, iako različiti, nadopunjuju se te djelomično isprepliću u sakupljanju i sačuvanju kulturne baštine. Prilikom osnivanja Državnog arhiva u Bjelovaru 1961. godine Gradski muzej u Bjelovaru predao je dio gradiva Arhivu i time značajno utjecao na formiranje prvih fondova i zbirki. Ova izložba prikazuje arhivske zbirke Državnog arhiva u Bjelovar, gradivo zajedničko muzejima i arhivima te time naglašava povezanost ovih dviju institucija i njihovu ulogu u očuvanju kulturne baštine, navela je u najavi Krivić Lekić.

Gradski muzej, Državni arhiv i Stalni postav Domovinskog rata sa svojim programima pokazuju da imaju znanje i potencijal. Pokažimo da imaju i publiku koja ih voli.