Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Ovoga petka (1. veljače) organizira se tradicionalna Noć muzeja. Sve je počelo sad već davne 1997. godine u Berlinu kada su tamošnji umjetnici osmislili ovaj kulturni događaj koji se vrlo brzo proširio diljem Europe i svijeta. U Bjelovaru se Noć muzeja ove godine organizira četrnaestu godinu za redom. Sva otvaranja su dogovorena tako da se ne poklapaju i da posjetitelji, ako žele, mogu prisustvovati na svim događanjima, a portal Bjelovarac.hr vam donosi detaljan vodič za ovu kulturnu večer.

19:00 -Otvorenje Stalnog muzejskog postava Domovinskog rata. Otvorenje će biti održano na adresi Trg Stjepana Radić 6 Bjelovar, a posjetitelji će postav moći vidjeti već od 18 sati. Stalni postav Domovinskog rata osmišljen je u tri zanimljive tematske cjeline.

19:30 – Otvorenje izložbe ‘Arhivi i digitalizacija’. Otvorenje će biti organizirano u predvorju zgrade Državnog arhiva, Trg Eugena Kvaternika 6. Također, bit će predstavljanje i Topoteke Bjelovar, virtualnog arhiva fotografija i dokumenata iz prošlosti grada Bjelovara.
-Kroz deset plakata ćemo prikazati što sve u arhivu imamo digitalizirano, zbog čega je digitalizirano i koja je svrha. Trudimo se da to bude kvalitetno pripremljeno i mislim da će biti interesantno našim posjetiteljima – izjavila je Martina Krivić Lekić, ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru.

20:00 -Otvorenje izložbe ’70 ne/običnih predmeta’. Otvorenje će biti održano u Gradskom muzeju Bjelovar.
-Većina od tih 70 neobičnih predmeta nikada nije bila izložena. Imat ćemo izloženu jednu zaista lijepu lepezu predmeta koji nisu svakidašnji i koji će, vjerujem, zainteresirati naše posjetitelje. Svaki kustos je iz svog odjela izabrao poneke predmete, a ima ih iznimno neobičnih, poput muholovke iz 19. stoljeća, fibule iz vremena prvog do četvrtog stoljeća, pištolj paljenja na kapislu iz 19. stoljeća, bidermajerske čaše iz 19. stoljeća i još mnogo toga – izjavio je ravnatelj Gradskog muzeja Milan Pavlović i objasnio da je izabrano 70 predmeta jer ove godine Gradski muzej obilježava 70 godina postojanja.

21:00 -Ususret Amadeus fest. Koncert ansambla Amadeus koji će biti održan u Gradskom muzeju.