Njemački ovčari danas su jedna od najraširenijih i najomiljenijih pasmina u svijetu. Selektiran i odgojen za čuvanje stoke, prvenstveno ovaca, ovaj pas danas je veoma cijenjen kao kućni ljubimac i kao radni pas koji se koristi za potrebe vojske i policije, a često ga koriste kao vodiča za slijepe osobe. U ove pse od djetinjstva je zaljubljen i Niko Ćurak, jedan od troje uzgajivača njemačkih ovčara iz Bjelovara. Godine 1994. sudjelovao je na prvoj izložbi sa svojim njemačkim ovčarom u Zagrebu, a godinu dana kasnije imao je prvo leglo čistokrvnih ovčara. Od tada se bavi uzgojem u svojoj uzgajivačnici „Von Hauss Ćurak“. Sudjelovao je u osnivanju Udruge uzgajivača „Njemački ovčar“ Bjelovar, čiji je danas predsjednik, a veoma je aktivan i kao član Izvršnog odbora Zajednice udruga uzgajivača njemačkih ovčara Hrvatske (ZUUNJOH).

Ćurak trenutno ima osam pasa u uzgoju u suradnji s uzgajivačnicom „Horand Dog“. Kod kuće ima tri psa, a u 25 godina, kako se bavi uzgojem, imao je oko 50 legala u kojima je odgojio oko 350 čistokrvnih pasa. Buffy iz Ćurkove uzgajivačnice završio je u SAD-u, a Simba, šesta generacija pasa koju je uzgojio, čak u Kini, kod vlasnika koji je ovom psu osigurao poseban tretman, luksuz i „odaje“ s podnim grijanjem.

-Petero njih je ispalo prava „špica“. Psi iz moje uzgajivačnice danas se nalaze od Kine, SAD-a, Europe do Bliskog Istoka. Imao sam 17. psa na svijetu na izložbi u Njemačkoj, pa 31., 36. i 37. Nekoliko puta sam imao prvaka Hrvatske u razredu mladih i dva puta „Hrvatskog zigera“, pobjednika u kategoriji najboljeg radnog psa – priča Ćurak.

Za uzgoj pasa, dodaje, najvažnija je ljubav. Uzgoj traži puno truda, vremena, znanja, pravilnu ishranu i rad s psima. Puno toga ovisi o genetici, pa se prate krvne linije pasa, njihova anatomija, porijeklo… Naravno, treba uložiti puno sredstava kako bi se dobio vrhunski radni pas.

-Njemčaki ovčar je jedna od najkompleksnijih pasmina za ugoj. Podliježe snimanju kukova, laktova, mora, kao radni pas, položiti radni ispit i njemačku uzgojnu selekciju – kaže Ćurak.

Bjelovarska Udruga „Njemački ovčar“, saznajemo, prva je organizirala specijalku – izložbu posvećenu njemačkim ovčarima 1999. i dovela u Bjelovar licenciranog njemačkog suca Thomasa Teuberta. On će, zajedno sa Hansom Peterom Riekerom, suditi i 9. i 10. lipnja, kada bjelovarska Udruga uzgajivača organizira u Kukavici glavnu uzgojnu izložbu koja će okupiti 150 do 200 njemačkih ovčara iz 16 zemalja. To će biti već treća državna smotra u organizaciji Udruge „Njemački ovčar“, koja je do sada organizirala i 19 specijalnih izložbi ovih pasa u gradu podno Bilogore. (SS)

Priča o porijeklu

Selekcija njemačkog ovčara počela je krajem 19. stoljeća kada je Maxa von Stepanitza, jednog od članova društva „Phylax“, osnovanog s ciljem standardizacije pasmina i uzgoja pasa sa željenim osobinama, na jednoj izložbi oduševio pas imenom Hektor Linksehein. Hektor je bio rezultat dugogodišnjeg uzgoja, snažan, inteligentan i vjeran, kojeg je Von Stepanitz preuzeo i nazvao Horand von Grafath, prozvavši ga prvim njemačkim ovčarom. Od tog psa, parenjem sa ženkama sličnih karakteristika, nastali su svi potomci čistokrvnih njemačkih ovčara. Njemački ovčar je kao pasmina prihvaćen 1919. kada je bilo samo 505 primjeraka. Do 1926. bilo ih je već oko 8000. Poslije njihove uloge u Drugom svjetskom ratu te u nekoliko igranih filmova, postali su omiljeni i popularni u cijelom svijetu.