Nevjerojatno, ali istinito. Danas, kada svaki malo bolje informatički potkovan klinac može na printeru isprintati toliko uvjerljiv dokument da bi se nad njim mogla zamisliti i policijska forenzika, naše institucije ne vide potrebu da poštene građane dodatno zaštite od ljudi sumnjiva morala. Istražujući kako je moguće da je Mladen Mohr u radnu knjižicu upisao svoju lažno stečenu ekonomsku visoku stručnu spremu i s njom radio punih 11 godina u Županiji, Tihomir Henc s lažiranom diplomom Pravnog fakulteta u bjelovarskoj Gradskoj upravi te vozač bjelovarskog gradonačelnika Slaven Pećar srednjoškolsku svjedodžbu, naišli smo na zanimljive odgovore državne administracije koja neposredno sudjeluje u tom procesu.

U Uredu državne uprave Bjelovarsko-bilogorske županije lijepo su nam objasnili kako oni od srpnja mjeseca 2013. godine više nisu nadležni za upis podataka u radnu knjižicu, te da se od tada one ne izdaju, nego da u Zavodu za mirovinsko osiguranje postoje elektronički zapisi o svakom osiguraniku. Također sa sebe skidaju svaku raniju odgovornost braneći se da državni službenik nije bio ovlašten provjeravati vjerodostojnog predočenog orginalnog dokumenta. No, niti u opisu posla zaposlenika HZMO-a ta klauzula ne stoji. S te adrese pak poručuju da se podaci ne mogu unijeti u “e-radnu knjižicu” ako osiguranik s izvornim dokumentima, koje oni nisu dužni provjeravati, sam ne dođe na njihov šalter. Usto, u nizu prilično stručno opisanih postupaka do znanja daju da odgovornost snosi i poslodavac.

– Obveza poslodavca je da prijavu o početku osiguranja za svakog novozaposlenog radnika preda najranije osam dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada. Na njoj se vodi podatak o stvarnoj stručnoj spremi, koji poslodavac popunjava prema izvornoj dokumentaciji o stručnoj spremi osiguranika kojom raspolaže. Pritom HZMO-u dokumentaciju nije obvezan priložiti uz prijavu te odgovara za točnost prijavljenih podataka – navode iz HZMO-a u dijelu objašnjenja.

Na poslodavca odgovornost prenose i kada je u pitanju sklapanje ugovora o radu uz podatak o potrebnoj stručnoj spremi za obavljanje poslova. I tu napominju da on odgovara za točnost prijavljenih podataka. S obzirom da smo već ranije, podsjećamo, izvijestili o zakonskim aktima po kojima Ministarstvo uprave tumači da plaće zarađene na temelju lažnih diploma i svjedodžbi sumnjivci ne moraju vraćati, prema svemu sudeći još jedino preostaje za vidjeti hoće li Državno odvjetništvo i poslodavci, dakle Županija i Grad, smatrati potrebnim da se utvrdi jesu li lažnjaci prouzročili štetu radeći posao za koji nisu kvalificirani.