Želite li upotpuniti svoj kućni budžet i uživati u radu na otvorenom, a niste daleko dogurali po pitanju formalnog obrazovanja, jednostavni poljoprivredni radovi tržišna su niša u kojoj ćete ovih dana relativno lako doći do posla, iako je sâm posao daleko od laganog. Bjelovarska ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krcata je upravo takvom ponudom. Badel 1862 traži 50 radnika za branje grožda za vinograde u Daruvaru i Đulovcu, a posao za 52 radnika nudi i bjelovarski Vrt, i to za branje jabuka. U konkurenciji je i daruvarska Irida koja traži 25 radnika za čišćenje, obradu i pakiranje ribe, a tu je i čitav niz poslodavaca koji traže manji broj sezonskih radnika.

Urod bolji od očekivanja

Jedan od njih je i bjelovarski proizvodno-trgovački obrt obrt “Jabuka mala”, čiji je vlasnik Zatko Kozjak uspio pronaći četvero sezonaca. Unatoč sve manjem broju nezaposlenih osoba na bjelovarskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Kozjak kaže kako nije imao problema s nedostatkom radnika.

– S obzirom da već imamo dosta veliko iskustvo sa sezoncima, brzo uočimo tko je dobar u poslu, tako da smo svoj mali tim od četiri osobe već popunili – govori Kozjak. Što se odaziva tiče, kaže, bio je na razini prošle godine. Urod je, dodaje, bolji od očekivanja jer su ona, pogotovo nakon proljetnog mraza, bila minimalna. Jabuke male pokazale su se snažnijima od vremenskih nepogoda.

Valja reći i da Kozjak, poput većine poslodavaca, plaću dogovara sa svakim radnikom pojedinačno, ovisno o količini jabuka koje može ubrati. Netko će ubrati 150 kilograma, a netko 500, sve to jako varira, pojašnjava. Kada su cifre u pitanje, najkonkretniji su u Badelu 1862.
– Nudimo dnevnu neto zaradu od 160 kuna, uz ispunjenje norme od ubranih 500 kg grožđa (norma dostižna prosječnom beraču grožđa koji bere prosječnom brzinom). Dodatni bonus za premašivanje norme sukladno ubranoj količini grožđa. Mogućnost organiziranog prijevoza u slučaju dovoljnog broja ljudi iz jednog mjesta – stoji u oglasu.

I sezonci imaju svoja prava

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pojašnjavaju da je postupak zapošljavanja na sezonskim poslovima u poljoprivredi propisan Zakonom o poticanju zapošljavanja te se na navedenim poslovima, putem vrijednosnih kupona, mogu zaposliti sve nezaposlene osobe, kao i umirovljenici, bez straha od gubitka prava koja ostvaruju putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Vrijedi napomenuti i kako sezonci u poljoprivredi smiju raditi najviše 90 dana u jednoj kalendarskoj godini, bez obzira na to jesu li radili neprekidno ili uz prekide.

– Ovogodišnje prijavljene potrebe za sezonskim radnicima standardne su potrebe koje su bile i prethodnih godina. Savjetnici za zapošljavanje informiraju nezaposlene osobe o mogućnostima zapošljavanja na navedenim poslovima. Odaziv je zadovoljavajući, a interes stranaka nije pao u odnosu na prošle godine. Za berbu jabuka poslodavci većinom odabiru osobe koje su već radile kod njih i znaju posao.

O broju nezaposlenih radnika koji su otišli raditi na sezonske poslove u poljoprivredi izvan RH Zavod za zapošljavanje ne vodi službenu statistiku – poručuju iz Zavoda.