Nakon višegodišnjeg natezanja s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), hrvatska ispostava austrijske tvrtke MID bau nekretnine odustala je od izgradnje trgovačkog centra na sjevernom ulazu u Bjelovar, preko puta Petrolove benzinske crpke. Podsjetimo, austrijski investitori su, u dogovoru s Mercatorom – H, tvrtkom u čijemu je vlasništvu zemljište bivšeg auto-poligona, planirali izgradnju diskontnog trgovačkog centra u kojemu bi desetak jakih brendova nudilo svoj proizvodni asortiman po vrlo povoljnim cijenama. No, u procesu ishođenja građevinske dozvole ispostavilo se da je dio zemljišta, a riječ je o jednom kanalu veličine 900-tinjak četvornih metara, u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno DUUDI-a. Cijena koju su za taj komadić zemljišta tražili u DUUDI-u investitorima je bila previsoka, a i sâma situacija u Bjelovaru uvelike se promijenila otkako su zaredale aktivnosti na izgradnji velikog trgovačkog centra na južnom dijelu grada. Iako MID bau nekretninama ne nedostaje hrvatskih referenci – izgradili su Garden Mall u Zagrebu te trgovačke centre u Osijeku, Koprivnici, Valpovu, Şisku i Zaboku, u bjelovarskom slučaju DUUDI se očito pokazao pretvrdim orahom, a veliki brendovi zainteresirani za poslovanje u Bjelovaru u međuvremenu su, u boljem slučaju, “prešli” u južni dio grada, a u gorem u druge gradove.
Konzum slovio za najizglednijeg investitora
Priča o bjelovarskim trgovačkim centrima, podsjetimo, započela je 2008. godine u vrijeme kada nitko nije pretpostavljao da će svijet, a pogotovo Hrvatsku, zadesiti globalna ekonomska vremena. U ta predkrizna vremena kao idealna mjesta za velike trgovačke centre najčešće su spominjane tri lokacije. Osim spomenute Mercatorove, govorilo je o sjedištu Cesta u Nazorovoj ulici, ali i o pogonu BIM-a u Sredicama. Na obje lokacije kao investitor se spominjao Konzum kojemu na postojećoj lokaciji kronično nedostaje parkirališnog prostora. Ceste su pak željele prebaciti zimsku službu u obližnji Kupinovac, no preduvjet za taj potez bila je prodaja zemljišta u Nazorovoj koji još uvijek traži kupca. Što se pak tiče BIM-a, taj prostor bio je prevelik za izgradnju sâmog trgovačkog centra, već ga se htjelo upotpuniti s kompleksom stambenih zgrada. Ipak, ispostavilo se da je Bjelovar premali za tako ambiciozan projekt, a po zadnjim informacijama sada bi tamo trebala biti izgrađena prva hrvatska HALAL klaonica.
Klaonica umjesto trgovine
No, iako je direktor projektne tvrtke Moje domaće meso Saša Suhi, optimistično najavio dovršetak izgradnje klaonice do sredine ove godine, ispostavilo se da je taj rok previše optimističan, pogotovo stoga što građevinski radovi još uvijek nisu započeli. I za kraj, spomenimo i to da se u gradskim kuloarima priča kako bi Konzum trebao otvoriti Super Konzum na mjestu gdje se sada nalazi Pevecov trgovački centar. No, preduvjet je preseljenje Peveca u objekt Getroa, što je također najavljeno na kraj prošle godine, no ni taj projekt nije se realizirao, prema svemu sudeći zbog toga što danski lanac namještaja JYSK koji ima dio Getroa u najmu, nije našao adekvatnu zamjensku lokaciju.

Novi trgovački centar uskoro otvara vrata
Trgovačka scena Bjelovara trebala bi se pak drastično promijeniti sredinom ožujka ove godine, kada je predviđeno otvorenje “prvog pravog trgovačkog centra” u južnom dijelu grada. Građevinski radovi su dovršeni, a trenutno se radi na unutarnjem uređenju trgovina. Podsjetimo, u tom će trgovačkom centru biti smješteni Sport Vision, Műller, Takko, Deichmann, C&A, kafić i trgovina dječjeg asortimana.