Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Na fašnik se već dugi niz godina u bjelovarskom središnjem parku okuplja gotovo tisuću djece koja se prerušena u maškare zabavljaju i ‘preuzimaju vlast’ u gradu. Ove godine tradicionalnog velikog okupljanja maškara i paljenje princa Fašnika u središnjem parku neće biti.

Naime, humanitarna i edukativna udruga ‘Društvo naša djeca Bjelovar’ nakon sedam godina organiziranja fašnika ove godine neće sudjelovati u organizaciji.

-Već sedam godina organiziramo fašnik za sve vrtiće i mlađe školarce i prvih godina je to bilo jako uspješno. Gotovo tisuću mališana je znalo doći u središnji park i zabavljati se sa svojim maskama, no ove godine odustajemo od organizacije – izjavila Vjeruška Štivić, volonterka udruge ‘Društvo naša djeca Bjelovar’. Kaže da Udruga za organizaciju maškara ima malu potporu na svim razinama.

-Nas pet iz Udruge se doslovno slomimo da organiziramo fašnik za toliki broj djece. Skroz smo same u organizaciji, koristimo svoje slobodne dane, financijski se iscrpimo, a onda od pojedinaca moramo slušati kako je sramotno da se pred djecom pali fašnik i još mnoge druge stvari u vezi tog običaja – pojašnjava Vjeruška i dodaje.

Tradicionalno spaljivanje princa Fašnika ove godine neće biti organizirano


-Svake godine pošaljemo pozivnice svim vrtićima i školama te se na kraju prosječno okupi više od 800 djece. Prošle godine smo, kao i svake do sada, očekivale isti broj djece te za njih organizirale krafne i slatkiše da bi na kraju od planiranih 800 došlo samo stotinjak djece jer su pojedini vrtići i škole odlučile na sam dan maškara ne doći već to organizirati u svojoj ustanovi. To bi još bilo i u redu da su nam javili barem tjedan dana ranije, ali ništa ne javiti i samo ne doći nije u redu. Osim toga, vidimo i da na drugim razinama nemamo potpore niti nas se prati tako da mi to više nećemo organizirati i okrećemo se svojim drugim projektima – naglasila je Vjeruška Štivić.

Ova informacija iznenadila je i zamjenicu gradonačelnika Valnu Bastijančić Erjavec.

-Ta informacija da udruga ‘Društvo naša djeca Bjelovar’ neće organizirati fašnik je zaista kasno došla do mene i žao mi je zbog toga. Ne znam sada točne razloge odustajanje udruge od organizacije, ali sigurno da je bilo lijepo svake godine vidjeti male maškare u našem parku. Iako je sada već dosta kasno jer je to trebalo biti organizirano idući tjedan, ja ću se u petak naći s predstavnicima Gradskog vrtića i ‘Osmijeha’ te pokušati organizirati barem manji fašnik pa da se barem dio maskiranih mališana okupi u parku. Svakako ću više o svemu tome znati u petak – izjavila je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.