Početkom proteklog tjedna Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rezultate ljetnog roka državne mature. Među oko 32 tisuće maturanata koji su ju polagali bilo je i oko 1500 bjelovarsko-bilogorskih. Prosječna ocjena iz svih predmeta i na jednoj i na drugoj razini je slabašna trojka. Zajednički rezultati govore da se najlošije rješavala sociologija i osnovna razina hrvatskog jezika, dok je udio odličnih ocjena najveći kod engleskog i njemačkog jezika. U cijeloj državi 52 maturanata je ispit iz osnovne razine matematike riješilo sa stopostotnim uspjehom.

Među njima je i jedan bjelovarski. U NCVVO-u kažu kako ne mogu otkriti o kome se radi, ali napominju kako je riječ o učeniku koji nije potpuno svladao A, već B razinu znanja iz matematike. Nisu se naši maturanti istaknuli previše niti u tablicama koje ih rangiraju među prvih 50, odnosno među onima koji su izvrsni iz pojedinih predmeta. Niti jednog našeg učenika nema među prvih 50 u državi iz polaganja više razine hrvatskog jezika.

U tom rangu nema ih niti iz fizike. No, za razliku od materinjeg jezika, naši maturanti, konkretnije oni bjelovarskih srednjih škola, odlično poznaju engleski jezik, i to čak višu razinu, pa su se tu uspjeli naći među prvih 50 u državi. Garešničkima je pak odlično sjela politika i gospodarstvo, a Bjelovarčani i Daruvarčani uspjeli su se iskazati u višoj razini matematike.

– Podaci s državne mature govore kako učenici u prosjeku na ispitima iz stranih jezika postižu između 65 i 75 posto bodova, te da iskazuju veliki interes za odabir predmeta iz tzv. STEM područja, odnosno fizike, kemije, biologije i informatike. Analize pokazuju da ne postoje spolne razlike niti u interesu, niti u rezultatima ispita – kazala je Natalija Ćurković iz NCVVO-ovog Odjel za promicanje kvalitete obrazovanja.