Piše: Vedran Cindrić

Sinoć je u Narodnoj knjižnici ‘Petar Preradović’ gostovao Nino Raspudić, književnik, prevoditelj, publicist, filozof, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji je  predstavio svoju kronološku zbirku u dvije knjige ‘Kratki espresso 2016/2017’ i ‘Kratki espresso 2018/2019’. Zbirke obuhvaćaju 186 kolumni koje su izašle u Večernjem listu u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme. Raspudić kolumnu piše već 11 godina, a vrlo brzo je postala jedna od najčitanijih i najutjecajnijih kolumni u zemlji.

Inače, moderator je bio bjelovarski glumac Ivan Ožegović koji je na početku večeri podsjetio Bjelovarčane da je Raspudić i glavni akter udruge koja je inicirala postavljanje prvog spomenika u svijetu Bruceu Lee-ju i to u Mostaru, što je svojevremeno prenio i američki CNN. Uz mnogo pitanja i sadržajnih odgovora o pisanju i aktualnim temama, Raspudić se na početku prisjetio i kako je uopće počeo pisati kolumnu za Večernji list te kako i zašto ju je nazvao ‘Kratki espresso’.

-Večernji list je želio pojačati svoje subotnje izdanje jer je Jutarnji list u to vrijeme imao subotom kvalitetno i čitano izdanje sa svojim magazinom u kojem su pisali jaki kolumnisti. Angažirali su me uz nekoliko još mojih kolega da pišemo kolumne. Mislio sam da će to trajati samo neko vrijeme i nisam slutio da će kolumna izrasti u ovo što je danas. Moje kolege su prestale pisati, a ja sam nastavio i dobivao potvrdu urednika i čitatelja da je to što pišem kvalitetno – pričao je Raspudić. Kaže da se vrlo brzo dosjetio kako da nazove kolumnu.

Izvor inspiracije

-Sjeo sam sa urednikom i dogovorili smo se kada će kolumna izlaziti i koliko će imati kartica. No, onda me je pitao kako ćemo ju nazvati. To me malo zateklo, no budući da sam ispred sebe u tom trenutku imao kratki espresso, rekao sam to ime i tako je to dogovoreno. Što ne znači da sam ispred sebe imao mali pelinkovac da bi tako nazvao kolumnu – kroz smijeh je rekao Raspudić. No, kasnije je i dodatno pojasnio naziv jedne od najpopularnijih kolumni u Hrvatskoj.

-Kratki espresso ima tu talijanističku notu koja je meni važna. Kava je racionalističko piće koja razbuđuje i bistri um. Meni je stalo da se u tim tekstovima događaji, koliko mogu, razbistre. Inače, da bi se kratki espresso napravio treba dosta kave, to bi u prevedenom značenju bilo znanje i iskustvo. Onda jakim mentalnim pritiskom moraš pustiti vodu bistre misli da bi na kraju dobio napitak to jest u ovom smislu metaforički bi dobio tekst koji razbuđuje i bistri um. I onda je tu na kraju dodatak šećer, a to bi metaforički bila doza humora koje ne smije biti previše, ali opet nije ukusno bez nje – pojasnio je Raspudić naziv svoje popularne kolumne.

Tijekom večeri bilo je mnogo govora o aktualnim temama poput Europske Unije, Milana Bandića, bivših predsjednika te o pronalaženju inspiracije za kolumnu na što Raspudić kaže da nikada nije imao problem jer je Hrvatska nepresušan izvor za kolumniste, ali da živi u Švicarskoj, kaže, sigurno bi se svaki četvrtak morao jako dobro oznojiti zbog manjka inspiracije. Valja naglasiti da je u knjižnici Raspudić mnogim intelektualnim dosjetkama više puta nasmijao publiku te da je vladala vrlo ugodna atmosfera, ali se i na svojstven te  britak način ‘obračunao’ sa svojim neistomišljenicima poput Ante Tomića kojeg nazvao kompleksašem, Viktora Ivančića za kojeg je rekao da je upitno odakle mu stanovi, Pupovca da je stvorio novine s kojima provocira Hrvate te je u svojoj maniri cinično najavio da bi svoju knjigu u Rijeci volio predstaviti na brodu ‘Galeb’, plovećoj rezidenciji Josipa Broza Tita kojeg je 2009. godine kupio Grad Rijeka.

Knjige su se sinoć prodavale po promotivnoj cijeni, a veliki red koji se stvorio pri kupnji knjiga dokazuje da Raspudić i u Bjelovaru ima svoju veliku publiku.