Sunce, jugovina, pupoljak, pojmovi su koji se vežu za proljeće. No, ove godine, siječanj je obilježilo toplo vrijeme dok nas je siječanj prijašnjih godina darivao snijegom i temperaturama ispod ništice. Dugogodišnji bjelovarski meteorolog Božo Prpić i službeno nam je potvrdio da je ovaj siječanj bio najtopliji.

-Ni bih rekao da je ovaj siječanj bio topao već bih upotrijebio snažniju riječ i rekao da smo ove godine imali ekstremno topao siječanj. Prosječna temperatura je bila osam stupnjeva, dok je prije desetak godina prosječna temperatura u siječnju bila minus 1 stupanj – naglasio je Prpić. Dodao je da nam obično u siječnju dolazi hladna anticiklona sa sjevera, ali da je očigledno došlo do nekih atmosferskih promjena u zraku te da nas je zahvatio topliji zrak iz Afrike.

-Sredinom prošlog mjeseca smo imali temperaturu od 18 stupnjeva. To je za kratke rukave i mislim da se ni stariji Bjelovarčani ne sjećaju kada je jedan dan u siječnju bilo toliko topao. O čemu se tu sve zapravo radi vidjet ćemo u budućnosti – rekao nam je Prpić. Također kaže da nas, za razliku od siječanja, početkom veljače očekuje hladnije vrijeme, kiša pa čak i snijeg.

-Veljača premetača stara je izreka i tako je zaista s tim mjesecom. Možemo kasnije očekivati toplije i sunčanije dane, ali početak je obilježen  niskim temperaturama , kišom i snijegom. Jedan zanimljiv povijesni podatak za veljaču je i da je u tom mjesecu davne 1929. godine izmjereno minus 36 stupnjeva u Čakovcu i Gospiću, a s druge strane u toj istoj veljači je u Zagrebu 1960. godine izmjeren 21 stupanj – kaže nam Prpić. Također dodaje da se u cijelom svijetu događaju velike promjene i razlike u temperaturama tako da je u New Yorku u siječnju izmjereno minus 35 dok je u isto vrijeme u Sydneyu bilo plus 40.
-Zbog Sunca i toplog vremena mnogo toga je procvjetalo, a sada kada dođe hladnije vrijeme sve to će propasti i to su najveći problemi i posljedice ovih izokrenutih temperatura – zaključio je Prpić.