Da se nakon blagdana steže financijski remen većine građana osjetilo se danas i na Gradskoj tržnici na kojoj je četvrtkom uvijek užurbano. Prije blagdana tržnicom se nije moglo prolaziti jer su svi bili u potrazi za raznim prehrambenim i inim proizvodima koji su obogaćivali stol za te dane. No, ovaj četvrtak je situacija potpuno drugačija što smo se uvjerili na svoje oči, a to su nam potvrdili i prodavači. Radi li se samo o siječanjskoj depresiji, lošem vremenu ili zaista o stezanju financijskog remena uslijed prevelike potrošnje za vrijeme blagdana upitali smo dugogodišnju prodavačicu s tržnice koja ima mogo iskustva s radom u siječanjskim danima.

-Bilo je iznimno puno posla prije blagdana, sada nema ni u pola toliko. Mislim da nije razlog loše vrijeme ili nešto tako jer se veliki pad prodaje događa svake godine u siječnju. Ljudi prije blagdana potroše više nego što objektivno mogu i onda u siječnju stežu remen i krpaju se kako god znaju. Mnogi čak do sredine godine isplaćuju rate dugovanja zbog prevelike potrošnje prije blagdana – priča nam Katica Ištvanić, dugogodišnja prodavačica na tržnici. Kaže da sada u siječnju neće biti jednostavno prodavačima na tržnici jer je posla iznimno manje, ali da su bili i prije svjesni da će do toga doći.

-Bili smo sretni u predblagdanskom razdoblju zbog dosta posla, ali znali smo što nas čeka u siječnju i pokušali smo se pripremiti za to. Nije to samo tako na tržnici, vjerujem da je i u trgovačkim centrima slična situacija. Siječanj jednostavno nije dobar za prodavače jer kupci imaju manje novaca i mi na to ne možemo utjecati. Na meni je da osiguram kupcima ponudu, a sada da li ću nešto prodati vidjet ćemo. Iskustvo mi govori da će krajem veljače već biti puno bolje – zaključila je Ištvanić. (vec)