Do kraja svibnja Općine, Gradovi i Županije trebali su Ministarstvu uprave dostaviti rezultate provjere vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma svojih zaposlenika. Dosad je otkriveno nekoliko lažnih isprava, s tim da svi podaci još nisu provjereni, zbog, kako su se požalile neke lokalne jedinice, prekratkog roka.
U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, odnosno u Bjelovaru, lažne su diplome i svjedodžbe otkrivene u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, bjelovarskoj Gradskoj upravi te u Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Posljednja, pak, vijest stiže iz bjelovarskog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje gdje je zbog lažne diplome s djelatnicom prekinut radni odnos 12. srpnja.

Bez iznošenja imena i prezimena

– Provjerom vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi radnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje utvrđeno je da jedna radnica ima nevjerodostojnu diplomu te joj je uručen izvanredni otkaz ugovora o radu – kaže v.d. predstojnice bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje, Ruža Hrga. Napominje i kako će protiv sada već bivše radnice biti podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu te da provjera traje i dalje.
Pozivajući se na stavak Zakona o zaštiti osobnih podataka predstojnica Hrga ne želi govoriti o identitetu zaposlenice koja je lažirala diplomu. Zbog činjenice da će se protiv navedene osobe pokretati kazneni postupak, odnosno zbog provođenja istražnih i drugih radnji vezanih uz postupak, osobne podatke, kaže, nije u mogućnosti iznositi.
Ipak, neslužbeno saznajemo da se radi o Maji T. koja je na poslovima pravnice radila gotovo deset godina. Hoće li i kakve posljedice lažiranja diplome snositi ova 36-godišnjakinja tek ostaje za vidjeti. No, sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz Ministarstva uprave, jedino što je potpuno jasno je da je situacija s eventualnim vraćanjem novca ili podizanjem optužnice potpuno nejasna.

Falsifikati i krivotvoritelji

U redakciju Bjelovarskog lista protekloga su tjedna na temu lažiranih diploma stigli i mnogi e-mailovi kao i telefonski pozivi. Jedan nas tako čitatelj, inače roditelj očajnog nezaposlenog djeteta (ime i prezime poznato redakciji), moli da istražimo kako je moguće da se netko u javnoj tvrtci kao što je Zavod za zapošljavanje zaposli na osnovu krivotvorene diplome. Zanima ga do kada ćemo svoju školovanu djecu slati u Njemačku dok članovi raznih političkih stranaka rade poslove za koje nemaju niti formalne uvjete, a kamo li koje druge.
A da je krivotvorenje diploma fakulteta uistinu postalo problem u medijima su proteklih dana isticali i dekani fakulteta. Oni ističu kako su većina do sada otkrivenih lažnih diploma bili falsifikati kupljeni kod lažnih krivotvoritelja.