Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, njegov zamjenik za gospodarstvo Igor Brajdić te predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović, prekršili su Zakon o sprječavanju sukoba interesa kada su kao članovi Skupštine bjelovarskog Komunalca u lipnju prošle godine u Nadzorni odbor gradske komunalne tvrtke imenovali bivšu zamjenicu gradonačelnika Lidiju Novosel. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, naime, vrlo jasno propisuje da poliitčki dužnosnici ne smiju biti članovi nadzornih odbora trgovačkih društava najmanje godinu dana nakon što prestanu obnašati dužnost. Iako je zakon vrlo jasan i ne ostavlja niti najmanju mogućnost pogrešnog tumačenja, koalicijski partneri u potpunosti su ga ignorirali i sva je prilika da će se spomenuti trojac sada „izvlačiti” na neznanje.

Pedagoginja nadzire komunalije

Svakako vrijedi spomenuti i kako je Lidija Novosel po struci pedagog, tako da joj je najveća „kvalifikacija” za nadziranje bjelovarskog komunalnog poduzeća stranačka pripadnosti Akciji bjelovarsko-bilogorskoj, stranci koja u koaliciji s HDZ-om, HSLS-om i HSS-om „drži” vlast u Gradu Bjelovaru. Na naš upit ispunjavaju li članovi NO-a sve zakonske uvjete da budu na toj funkciji, iz gradske uprave nisu odgovorili.

Međutim, kada je u pitanju sukob interesa, teško je povjerovati da Hrebak i Topalović, ako već ne i Brajdić, sa spomenutim zakonom nisu upoznati. Primjerice, Hrebak je u izbornoj kampanji 2013. godine izrijekom prozvao svog aktualnog političkog partnera Antuna Korušeca za sukob interesa, među ostalim i zbog toga što je udruzi Akcija bjelovarsko-bilogorska isplatio određen iznos iz gradskog proračuna.

I dok je kao oporbenjak pomno pratio sukobljavaju li se nekome interesi ili ne, sada kada je s Korušecom u koaliciji, razina pozornosti drastično je smanjena.

Zbog političkog kadroviranja u nadzornom odboru Komunalca Hrebaka je na sjednici Gradskog vijeća prozvala Ela Naranđa, citirajući njegovu vlastitu izjavu iz predizborne kampanje 2013. godine.

– Zar nam primjer Elektrometala u čiji Nadzorni odbor se također imenovalo osobe temeljem njihovog političkog pedigrea, a ne znanja i kompetencija nije bio dovoljan!? Kakvu poruku na ovaj način šaljemo mladim ljudima, da obrazovanje nije bitno, već je važnija stranačka iskaznica – citirala je Naranđa izjavu aktualnog gradonačelnika koji je NO Komunalca „popunio” stranačkim kadrom niti tri tjedna nakon što je postao gradonačelnik.

– Nije to odluka na koju sam ponosan – odgovorio je Hrebak te dodao kako će s koalicijskim partnerima donijeti odluku na koji način će se ubuduće birati članovi NO-a Komunalca. No, s obzirom da su članovi NO-a dobili mandat od četiri godine, teško je vjerovati da će koalicijski partneri, koji nisu prezali od kršenja zakona kako bi nastavili s praksom političkog kadroviranja, promijeniti svoju odluku. Igor Kokoruš

Povjerenstvo pokreće postupak protiv Novosel

– Nastavno na Vaš upit u odnosu na dužnosnicu Lidiju Novosel koja je obnašala dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Bjelovara, obavještavamo Vas da je člankom 14. stavkom 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava. Člankom 20. stavkom 3. istoga Zakona propisano je da obveze koje za dužnosnika proizlaze iz članka 14. toga Zakona počinju danom stupanja na dužnost i traju još dvanaest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti.

Slijedom navedenoga, dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornog odbora trgovačkog društva za vrijeme obnašanja dužnosti te još dvanaest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Povodom navoda iz Vašeg upita Povjerenstvo je otvorilo predmet pod brojem P-26/18 u kojem će prikupiti potrebne podatke i dokumentaciju u svrhu provjere točnosti navoda te će na jednoj od javnih sjednica donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka – odgovorili su naš upit iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. (i.k.)