Bjelovarčani se nisu umorili od demokracije. Samo tjedan dana nakon što su pružili podršku SDP-ovu kandidatu za predsjednika RH Ivi Josipoviću, na izborima za Vijeća mjesnih odbora na koje se odazvalo gotovo dvije tisuće više birača nego na prethodnima, premoćnu pobjedu i po broju glasova i po broju “osvojenih” mjesnih odbora odnio je HDZ, dok je koalicijska lista vladajućih SDP-a, HNS-a, HSU-a i ABB-a pretrpjela upečatljiv poraz. Naime, HDZ, koji je u većini odbora na izbore izišao samostalno, pobijedio je u njih 12, dakle gotovo u svakom trećem, a tomu valja pribrojiti i dodatnih osam u kojima je pobjedu izvojevao također oporbeni HSLS.

Liberali kao vice-šampioni

Iako su liberali ujedno i drugi po broju dobivenih glasova, valja napomenuti kako su do izvrsnih rezultata došli i zahvaljujući dobroj taktici, odnosno zahvaljujući činjenici da su u Gornjem Tomašu, Kokincu, Malom Korenovu i Novim Pavljanima njihovi kandidati ujedno bili i jedini za koje su birači mogli glasovati. Veliko iznenađenje predstavlja i uspjeh nezavisnih kandidata, od kojih je većina na listi kandidata koje podupire župan Damir Bajs, kojega je u ovom kontekstu primjerenije spominjati kao bivšeg istaknutog HSS-ovca.

Bajs izbrisao HSS s bjelovarske političke karte

Naime, nezavisni kandidati pobijedili su u čak deset Mjesnih odbora, a većinom je riječ o bivšim HSS-ovcima koji su nedugo nakon Bajsa napustili stranku. Štoviše, HSS je na ovom izborima uspio “osvojiti” samo Stare Plavnice, što ga itekako svrstava na gubitničku stranu. Ipak, nezahvalna titula najvećeg “luzera” nedvojbeno je na strani SDP-a, druge najbrojnije stranke u Bjelovaru i pobjednika prethodnih izbora za članove Vijeća Mjesnih odbora. Koalicija predvođena SDP-om nakon dugo vremena uspjela je izgubiti najveće gradske četvrti poput A.G. Matoša, Kneza Domagoja ili dr. Ante Starčevića. Štoviše, uspjeli su zadržali tek Naselje kralja Petra Krešimira IV, a od sveukupno sedam odbora u kojima je lijeva koalicija osvojila najveći broj glasova, veliko je pitanje u koliko njih će nakon pregovora s ostalim vijećnicima, uspjeti postati vladajuća stranka. Primjera radi, SDP-ova koalicija u Vijeću Mjesnog odbora Trojstveni Markovac osvojila je pojedinačno najveći broj glasova i tri vijećnička mjesta, no za vlast su potrebne još dvije ruke koje će morati “potražiti” u HSLS-u, HSS-u ili HSP AS-u, strankama koje barem u ovom trenutku, ne naginju lijevoj opciji. Izabrani vijećnici sada će između sebe birati predsjednika i njegove zamjenike, a tek nakon toga znat će se pravi pobjednici, jer u relativnom velikom broju MO-a liste s najviše osvojenih glasova istodobno nemaju i većinu ruku. Štoviše, prema računici iz oporbenih redova, kada bi HDZ-ovci, HSLS-ovci, HSS-ovci, BUZ-ovci i HSP AS-ovci ujedinili snage, bez ikakvih problema preuzeli bi gotovo 30 odbora.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju 3361 ili pretplatom na naše online izdanje.