Da život, u pravom smislu riječi, može biti nepredvidiv na svojoj je koži osjetio Garešničanima dobro poznan Tomislav Čaisa koji je ovih dana s dobrim razlogom proslavio svoj novi rođendan.

-Bio je sasvim običan dan. Spremao sam se u košnju voćnjaka. Odjednom sam osjetio jaku bol u prsima i zavrtilo mi se u glavi. Uspio sam se nekako dovući do telefona te nazvati suprugu i hitnu. Još me na par sekundi obuzela strašna bol, pao sam i dalje se ničega ne sjećam, govori Tomislav Čaisa prisjećajući se trenutka koji mu je prije godinu dana u potpunosti promijenio život.

30 dana u komi

Iako je zbog teškog srčanog udara hitno prevezen u Zagreb na Rebro gdje su mu prvo ugradili stentove zbog bolje protočnosti krvi, sve to nije pomoglo. Lijeva strana srca ostala je bez funkcije, samo je desna nešto malo radila, govori Čaisa, objašnjavajući što se dalje događalo. Njegovo je srce pumpalo tek oko 1,5 litru krvi u minuti, a normalno za muškarca njegove dobi i težine je da pumpa oko 7 litara u minuti. To je razlog što su liječnici odlučili ugraditi mu ECMO.

Mehanička je to cirkulacijska pumpa za srce i pluća zahvaljujući kojoj živi. Da je jedan od rijetkih koji je nekim čudom ostao živ i da ga liječnici smatraju medicinskim fenomenom saznao je tek kasnije jer se mjesec dana svoga života ne sjeća. Prošla godina za mene je imala samo 11 mjeseci, zafrkava se na vlastiti račun Čaisa, sretan što je vratio među žive. Može li se to razdoblje nazvati životom i sam se pita jer tek je naknadno od liječnika saznao da je 37 minuta bio klinički mrtav i punih 30 dana u komi.

-Probudio sam se sa strašnom boli. Nisam bio svjestan gdje se nalazim. Sve mi se pomiješalo. Nisam znao što je stvarnost, a što priviđanje i halucinacija. Sjećam se da sam bio u nekoj koloni i tjerale su me neke spodobe kojima nisam vidio lica. Teške, preteške slike s kojima sam se borio kao u ratu, ali nisam se dao. Sada kada je sve prošlo zahvalan sam ovome gore koji me je zbog gužve u Čistilištu odlučio poslati natrag, šali se na vlastiti račun Čaisa.

I doktori su mu rekli da sam doslovno bio u božjim rukama, ali na kraju je ispalo da mi se smilovao i dodijelio mi jackpot. Zahvalan je svima, posebno sjajnom liječničkom timu na Rebru. Danas živi normalno koliko je to moguće i uživa u životu, iskreno govori Čaisa.

Djed na baterije

Ispod lijeve strane srca ima ugrađenu pumpu. To je kaže u šali, ko bosch pumpa za traktor jedino što u njegovom slučaju mora po potrebi mijenjati baterije. Pumpa je od srca povezana kabelom koji mu izlazi iz trbušne šupljine da bi bio spojen na mali kontrolni uređaj koji prati rad i zvučno alarmira ako nešto nije u redu.
-Zovu nas pumpaši i moram reći da sam ja kao 61- godišnjak jedan od najstarijih pumpaša iako mi je puno draže kada me unuk zove djedom na baterije, govori Čaisa koji je postao svjestan da je svaki trenutak koji provodi sa svojom obitelji i dragim prijateljima dragocjen. Jer čini se, tek kada ti smrt pokuca na vrata postaneš svjestan koliko je život dragocjen i lijep.