U čekaonici obiteljske medicine u prizemlju bjelovarske Opće bolnice već danima vlada rijetko viđeni prizor gužvi. Pred prijemnim pultovima nekih liječnika stoje gomile ljudi, a mjesta na nekoj praznoj stolici nema ni za lijek. Oni koji u poslijepodnevnoj smjeni žele među prvima ući u ordinaciju, pred vratima zauzimaju poziciju već oko 10 sati.

Kronična bolest

Razlog tomu nije vrhunac epidemije gripe, već puno tvrdokornija i, čini se, teško izlječiva „boleština“ kroničnog manjka obiteljskih liječnika. Naime, u kratkom periodu početkom siječnja, zbog smrti dr. Branke Maltar te dugotrajnijeg bolovanja dr. Štefice Margeta, u ionako jedva nategnutom broju liječničkih timova, dogodio se kolaps. Problem je brzopotezno riješen preusmjeravanjem pacijenata obje liječnice na dio preostalih timova, što je dovelo do ruba izdržljivosti pacijenata, ali i samih liječnika.

-Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije preuzeo je 15. siječnja 2018. godine brigu o pacijentima preminule dr. Maltar i pacijentima dr. med. Margeta Štefice. Raspisao je natječaj za popunjavanje radnih mjesta doktora medicine i to dva u ispostavi Bjelovar, a dok se natječajni postupak ne završi, Dom zdravlja BBŽ je osigurao zamjenu za oba liječnička tima – odgovorila je na pisani upit Bjelovarca, v.d. ravnateljica Ljubica Čaić.
No, ostaje pitanje trajanja ovakvog polovičnog rješenja, posebice ako se zna da se na raspisane natječaje za liječnike Opće medicine već godinama jedva itko, a najčešće nitko ne javlja. Na ovakvu situaciju iz županijskog Doma zdravlja upozoravaju već godinama, no pomaka nema jer je riječ o problemu koji se godinama valja cijelom državom. Potvrđeno je to i na županijskoj sjednici Savjeta za zdravlje održanoj u studenome prošle godine, na kojoj je po tko zna koji puta ovaj problem istaknut u prvi plan.

-U našem Domu zdravlja sve timove imamo popunjene, ugovorene s HZZO-om. U nekima rade liječnici uz mirovinu na četiri sata, koji su u radnom odnosu Doma zdravlja te uz dozvolu Ministarstva zdravstva. Često raspisujemo natječaje, ali tvrdim da liječnici nisu toliko zainteresirani za specijalizaciju obiteljske medicine, niti za rad u ordinacijama obiteljske medicine. Teško je naći liječnika primarne zdravstvene zaštite, ali mi se trudimo. Nedavno smo našli mladog liječnika koji radi u Kapeli i jako je zadovoljan s uvjetima i uređenjem ordinacije. Na sve načine pokušavamo privući liječnike, ali to je problem u cijeloj Hrvatskoj kaže Lj. Čaić.

 Optimistične najave

Kako problem nedostatka liječnika u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, uistinu postoji, potvrdio je i župan Damir Bajs
-Kada govorimo o zdravstvu, imamo problem s manjkom liječnika, ali drago mi je da je u zadnjih godinu dana povećan broj specijalista u Općoj bolnici Bjelovar. Mi smo im ponudili određene pogodnosti i uvjete, nakon čega su liječnici došli. Ipak, svjesni smo da je problem liječnika u ambulantama akutan. Želimo napraviti iskorak, stoga ćemo iduće godine izdvojiti sredstva za potporu da bi liječnici ostali u našoj županiji. Nekada smo davali stanove u suradnji s Gradovima i Općinama, a sada ćemo to i nadograditi. Sada ulažemo velika sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu i Opću bolnicu Bjelovar, ali bez liječnika i specijalista to ulaganje ne može dati rezultate – optimistično je najavio župan Bajs.