Jučer se dogodila nevjerojatna prijevara. Naime, 71-godišnjeg mještanina Donje Kovačice putem telefona nazvala je nepoznata muška osoba koja se predstavila kao policijski službenik te mu priopćila da smatra kako se kod njega nalaze krivotvorene novčanice i da pripremi sve novčanice koje ima kod kuće kako bi iste mogao uzeti i provjeriti.

Oko sat vremena kasnije na njegovu kućnu adresu došao je nepoznati muškarac, starosti oko 25-30 godine, visine oko 180 cm, tamnije puti i crne kose, kojem je 71-godišnjak predao domaći i strani novac u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna. Nakon toga se prevarant udaljio osobnim automobilom u nepoznatom smjeru – izjavila je PU Bjelovarsko bilogorska

Sve građane, posebice one starije životne dobi policija upozorava da obrate pozornost na nepoznate osobe, da ih ne puštaju u svoje domove te da se ne upuštaju u nikakve transakcije koje se inače obavljaju u za to ovlaštenim ustanovama.
Osobe starije životne dobi često su na meti raznih prevaranata koji koriste njihovo povjerenje i nepažnju te ih dovode u zabludu. Nerijetko, građani nepoznate osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući jesu li ovlašteni za obavljanje određenih usluga.

Kako bi smanjili mogućnost nastanka štete PU Bjelovarsko – bilogroska još jednom upozorava.

Ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi.

Provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz ”špijunku” ili koristite sigurnosni lanac na vratima.

Kada ste sami u stanu ili kući ne dajte do znanja sumnjivim osobama – pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži.

Od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice – sve službene osobe dužne su ih imati i dati na uvid.

Ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite da li ju je služba koju navodno predstavlja uputila k vama.
Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede
Posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak
upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas ), karakteristike govora kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle
Ukoliko posumnjate u osobe, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo ODMAH obavijestite policiju na broj 192 !