Gotovo devet godina nakon što je uhićen, bivši predsjednik ratnog kriznog štaba i predsjednik izvršnog vijeća Skupštine općine Bjelovar Jure Šimić danas je na Županijskom sudu u Rijeci oslobođen optužbi protiv zločina nad ratnim zarobljenicima prilikom oslobađanja bjelovarske vojarne.

Kao što smo već pisali, Šimića se teretilo da je tijekom oslobađanja vojarne počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a prema navodima optužnice, upravo je Šimić nakon oslobođenja vojarne 29. rujna 1991. godine izdvojio trojicu zapovjednika, pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

Potom je, po optužnici, izdao zapovijed grupi hrvatskih redarstvenika da izdvojenu trojku odvedu na stranu i ubiju, što su oni i učinili hicima iz vatrenog oružja. Sve te je optužbe Šimić odmah na početku suđenja porekao, a njegov branitelj Zorislav Krivačić od samog početka bio je uvjeren u pozitivan ishod ovog mukotrpnog i predugačkog sudskog postupka. Danas je Županijski sud u Rijeci oslobodio Šimića svih optužbi. (vec)