Zaprepašteni i razočarani ostali su članovi obitelji Kokot iz Gornje Vrijeske u ožujku ove godine, shvativši da im je netko iz šume, udaljene od obiteljske kuće svega nekoliko stotina metara, ukrao gotovo sva stabla koja su bila spremna za rušenje. Na mjestima na kojima su desetljećima rasla stabla bukve, danas su ostali samo panjevi, točnije njih gotovo 80.

 Profesionalna krađa?

-Suprug i ja živimo u Švedskoj, a u kući u Gornjoj Vrijeskoj su svekar i svekrva. Kako su već stari, naime svekru je već 90 godina, nisu u mogućnosti svako malo odlaziti do šume i zbog toga nisu na vrijeme shvatili što se događa. Još u studenom prošle godine sve je bilo u redu, da bismo nakon odlaska u šumu u ožujku shvatili da je netko sve opustošio. Ne mogu vam opisati u kakvom smo šoku bili, nismo ni sanjali da bi se ikada moglo dogoditi takvo što – priča nam Branka Kokot. Obitelj je odmah čitav slučaj prijavila policiji, no krivac do danas nije pronađen. Branka, njezin suprug Slobodan, te njegovi roditelji Anđa i Stevan, vjeruju kako istraga nije obavljena kako treba te da zbog toga krivac do danas nije priveden licu pravde.

-Čim smo došli u šumu, vidjeli smo da su krađu obavili profesionalci. Izmjereni su i tragovi guma koje su lopovi ostavili u šumi i ljudi koji se razumiju u ovakve stvari su nam rekli da takve strojeve imaju samo u Šumariji Đulovac. Kako naša šuma s jedne strane graniči s parcelom Hrvatskih šuma, ne isključujemo mogućnost da je netko od njih odgovoran za krađu. Da su profesionalni šumari odradili posao, vidi se i po stručnim rezovima koji su ostavljeni na panjevima. Sve to rekli smo i policiji, nekoliko se puta u policijsku postaju išli informirati o napretku istrage, no do danas se nismo maknuli s mrtve točke – kaže Branka Kokot.
Zbog svega je, dodaje, zabrinuta i za zdravlje svog svekra kojemu je uništavanje šume najteže palo.

Velika šteta

-Ni on ni svekrva nisu danima ništa jeli i pili, čuvali su ovu šumu za svoje unuke. Mi smo za vrijeme Domovinskog rata morali otići odavde jer smo Srbi, no naš je dom tu i ipak smo se nakon rata vratili. Čak i za to vrijeme nitko nije dirao našu šumu, dočekala nas je tamo gdje smo je i ostavili. Stoga još manje mogu shvatiti da se netko sada odlučio na ovakav čin – ogorčena je naša sugovornica.

Ovih dana stručnjaci iz Savjetodavne službe obavili su i procjenu štete koja je Kokotima pričinjena neviđenom krađom. Riječ o iznosu od 100-tinjak tisuća kuna koji će ova obitelj moći naplatiti tek ukoliko se krivac privede licu pravde.
-Imali smo i ranije ovakvih slučajeva, no nikada u ovako velikom obimu. U većini tih slučajeva krivac je otkriven te su vlasnici uspjeli namiriti štetu – kazao nam je Goran Godina, viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika pri Savjetodavnoj službi. On kaže kako je očito da je u šumi obitelji Kokot sječa obavljena profesionalno, no napominje kako nije uputno ni na koga upirati prstom dok policija i ostale institucije ne privedu istragu kraju.