Jozo Kalem nastavlja ulagati u Bjelovar. Baš kao što je najavio prije tri mjeseca, ne zaustavlja se niti nakon više od 20 milijuna eura uloženih u potpunu obnovu proizvodnih objekata, ali i nabavku nove, moderne opreme. Bjelovarski pogon Tehno-drva, bivša Česma koju je vinkovačka Spačva odvela u stečaj, danas radi u četiri smjene, zapošljava 200-tinjak radnika, ima objedinjen proizvodi ciklus od sirovine do finalnog proizvoda, a čitav proizvodni asortiman izvozi se na zapadnoeuropska tržišta – ponajviše u Austriju i Švicarsku. Radi se u četiri smjene, a radničke plaće sada su čak i iznad županijskog prosjeka u branši, dok su za vrijeme Vinkovčana vladali minimalci, a isplata osim što je kasnila, nerijetko je bila u bonovima. U sklopu nove građevinske dozvole koju je upravo izdao Grad Bjelovar, Tehno-drvo unutar Česmina pogona namjerava izgraditi proizvodnu halu za guljenje kore drveta, kotlovnicu, sušaru, sušaru s parionicom, ali i silos.
Rekonstrukcija objekata
Planirana je i rekonstrukcija dvaju objekata, pa bi postojeća sušara trebala biti prenamijenjena u manipulativno skladište guljenih trupaca i gotovih proizvoda. U planu je i rekonstrukcija i promjena namjene još jedne građevine, pilane s pratećim pogonom i upravnog dijela uprava i kancelarija. Jozo Kalem i dalje ima povjerenja prema lokalnim, bjelovarskim snagama. Naime, za izradu najvećeg dijela projekata angažirane su upravo bjelovarske tvrtke poput B – projekta, Eninga, Tehnoterma i Metre.
– Ove godine planiramo izgradnju bioplinskog postrojenja kapaciteta 1,7 megavata, a godinu nakon toga još jednu, jednakog kapaciteta. Namjeravamo obnoviti još dvije proizvodne hale kapaciteta tri i 4,5 tisuća četvornih metara, a planiramo i izgradnju benzinske crpke – najavio je riječki poduzetnik u listopadu prošle godine u jednom od javnih obilazaka u pratnji gradskih dužnosnika. Podsjetimo, Kalem je za svoju veliku investiciju odabrao baš Bjelovar zbog velike količine kvalitetnog hrasta, osnovne sirovine za poizvodnju. Pri tomu svakako valja spomenuti i kako je Tehno-drvo pogon Česme – SP kupilo od Hrvatskih šuma za 60-ak milijuna kuna, pri čemu je 20 milijuna kuna isplaćeno odmah, a preostalih 40 isplaćivat će se u godišnjim ratama. Tek kada potraživanja Hrvatskih šuma budu u potpunosti namirena, Tehno-drvo moći će se upisati kao vlasnik nekretnina.