Europski milijuni ne slijevaju se u bjelovarsku gradsku blagajnu tempom kakvog je očekivala gradska uprava, a podržalo Gradsko vijeće u čak pet izmjena gradskog proračuna za 2018. godinu. Posljednjim rebalansom, onim kojeg su gradski vijećnici podržali na sjednici održanoj prošlog utorka, 20. studenog, novac koji se očekivao upravo iz EU blagajne drastično je skresan, odnosno više nego prepolovljen s očekivanih 27 na slabašnih deset milijuna kuna.

Energetska obnova prebačena u 2019. godinu

Naime, upravo su EU sredstva naglašena kao glavni zamašnjak bjelovarskog razvoja, pa se u ovogodišnji proračun krenulo s gotovo 14 milijuna kuna, da bi taj iznos u sljedeća četiri rebalansa narastao na 27 milijuna kuna. No, kako se godina bliži kraju, taj novac ne dolazi, pa je prebačen u sljedeću godinu. Konkretno, na EU pomoć računalo se na projektu energetske obnove niza obrazovnih ustanova.
– Na skupini konta 638 Pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava predlaže se smanjenje prihoda za 17.511.172,30 kn, a koji se odnose na smanjenje prihoda za energetsku obnovu DV Bjelovar – Radničko naselje, energetsku obnovu DV Gudovac, te osnovnih škola PŠ Ždralovi, PŠ Gudovac, PŠ V. Korenovo, PŠ Ciglena, PŠ N. Plavnice iz EU sredstava, program informativno – obrazovnih aktivnosti – zaštita okoliša, te od kapitalne pomoći od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – stoji u obrazloženju odluke. To, naravno, ne znači da je gradska uprava odustala od spomenutih projekata, nego samo da se oni prebacuju na iduću godinu.

Prebačena i obnova Staroplavničke

O dinamici pristizanja EU novca ponajbolje svjedoči primjer obnove Staroplavničke ulice. I taj projekt prebačen je na iduću godinu, a trebao je biti najveća gradska ovogodišnja infrastrukturna investicija. Još potkraj prošle godine Grad Bjelovar obaviješten je da je projekt “težak” 5,5 milijuna kuna uvršten na listu projekata prihvatljivih za EU financiranje. Grad je nakon zaprimanja te odluke raspisao javni natječaj i odabrao najpovoljnijeg izvođača radova, a svu potrebnu dokumentaciju proslijedio resornom ministarstvu. No, odluka o financiranju nije pristigla do trenutka kada se pripremao rebalans, a prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka, došla je prije desetak dana. No, kako je ovogodišnja građevinska sezona završila, svečano zakapanje prve lopate za očekivati je tek na proljeće 2019. godine.