Mateo Sovar iz Velike Barne, prva je ovogodišnja beba čiji se plač začuo u rodilištu bjelovarske Opće bolnice, s prvim otkucajima sata u 2018. godini. Za tradicionalnog novogodišnjeg obilaska lokalnih čelnika ovog bolničkog odjela, rečeno je kako je nakon plodonosne i optimistične 2016. godine, kada je bilo rođeno 582 djece, lani zabilježeno čak 64 poroda manje.

Top-ljestvica

U maniri višegodišnje tradicije, Ministarstvo državne uprave na svojim je internetskim stranicama objavljivalo i najpopularnija imena novorođenih stanovnika po županijama. Tako su, primjerice, prema podacima županijskog Ureda državne uprave roditelji s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. godini za dječake najčešće birali imena Ivan, Ivano, Ante, Luka, Noa, Patrik, Leon, Domagoj, Marko, Filip i Leonard. Kod djevojčica su pak prednjačile Ana, Sara, Lucija, Tara, Ema, Nika, Lorena, Gabrijela i Patricija.

Novi program

No, sudeći po odgovoru iz Ureda državne uprave, tradicija objavljivanja najpopularnijih imena novorođenčadi, čini se, više neće biti dostupna zbog promjena u sustavu.

-Za najpopularnija imena u 2017. godini nemamo podatke jer novi program ne daje mogućnosti ispisa tolikog broja djece da bi se točno naveli traženi podaci. U nekim sredinama, poput Đulovca i Daruvara, najčešća imena su Josip, David, Marko te Lucija i Lana – piše u odgovoru na upit Bjelovarca.