Hoće li Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, snositi veće posljedice od onih eventualnih zakonskih nakon nesreće koju je imao prošlog petka kada je tijekom lova na divlje svinje slučajno upucao kolegu lovca u natkoljenicu, pitanje je na koje nije jednostavno dati odgovor. Za hrvatski kler dvojbe nema, mosn. Huzjak i dalje će biti biskup, bez obzira što sama crkva, blago rečeno, ne gleda na lov nimalo blagonaklono te je stoga protivno ljudskom dostojanstvu zadavati životinjama uzaludne patnje i rasipati njihove živote.

Trofejni lov protivi se crkvenom zakonu

Ako je, dakle, životinja ubijena bez pretjeranje patnje i ako će biti iskorištena za ljudske potrebe poput hrane ili slično, lov je bio opravdan. No, trofejni lov, onaj u kojemu se odstrjeljuju najveći, najljepši i najsnažniji primjerci životinjskih vrsta, protivi se crkvenom nauku.

– Prije svega, treba znati da su crkva koju zastupa Papa Franjo i hrvatska crkva dva različita svijeta. U svojoj knjizi Laudato si’ Papa Franjo podsjeća da je Zemlja naš zajednički dom i postavlja pitanje kakav dom želimo predati onima koji dolaze nakon nas. S druge strane, lovci su nedorasli, drski bogataši koji ne poznaju svijet oko sebe i u tom smislu potrebno je postaviti pitanje koliko je moralno da biskup bude lovac – govori teolog Dalibor Milas.

Čudno mu je i to što se uloga biskupa u lovu problematizira tek sada, nakon što je upucao čovjeka, a ne prije toga, kada je ubijao životinje.

Nuncij prenosi vijest Papi

Biskup Huzjak, naime, strastveni je lovac već godinama. Lovom se bavio i prije nego što je 20. ožujka 2010. godine u Bjelovaru zaređen za biskupa, no činjenica je i da se uvijek sklanjao od foto- aparata i ni na koji način nije želio da javnost bude upoznata s njegovom strašću, svjestan negativnih posljedica koje bi takvo otkriće donijelo među vjernicima. S incidentom koji se biskupu dogodio u lovu bit će upoznat i sam Papa Franjo, a izvješće će podnijeti apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giuseppe Pinto.

Posjetio ranjenika i osobno se ispričao

Podsjetimo, biskup Huzjak prošlog petka tijekom organiziranog lova na veprove kod Lipovljana upucao je kolegu lovca Davorina Vidasa u natkoljenicu s daljine od 90-ak metara. Čim je shvatio što je napravio, potrčao je pomoći ranjeniku, a zahvaljujući i angažmanu ostalih sudionika lova, Vidas je spašen i prevezen u KB Dubrava gdje je operiran. Jedan od prvih posljetitelja bio mu je upravo biskup Huzjak te mu izrazio osobno žaljenje i poželio brzi oporavak.

Što se pak svjetovnog zakona tiče, policija je biskupa Huzjaka kazneno prijavila zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za što je propisana maksimalna zakonska kazna od tri godine zatvora.

O incidentu se dvaput službeno očitovao i Biskupijski ordinarijat Bjelovarsko-križevačke biskupije. Prvi puta oglasili su se tri dana nakon incidenta, nakon što je javnost doznala za incident, a drugi puta da priopće kako je biskup posjetio ranjenika.