Najbujala rječica Toplica u garešničkom prigradskom naselju Hrastovac umalo je odnijela ljudski žvot prošloga tjedna. Izgubivši nadzor nad vozilom u duboku vodu u subotu je sletjela Garešničanka M.J. Udarac su, srećom, čuli članovi obitelji Lovrenčić koji stanuju u obližnjoj kući koji su odmah pritekli u pomoć i vozačici spasili život.

 U hladnoj vodi

-Supruga je nešto radila u dvorištu, kad je čula udarac i požurila vidjeti što se dogodilo. Spazivši automobil u rječici, odmah me pozvala u pomoć. Pojurio sam prema vozilu i bez razmišljanja zagazio u vodu. Dok sam ju pokušavao osloboditi, naišao je još jedan susjed koji mi je pomogao otvoriti auto i izvući ženu van – prisjeća se dramatičnih trenutaka Vitomir Lovrenčić. Sve se, kaže, odvijalo munjevitom brzinom, a nesretna vozačica je bila pri svijesti kad su je iznijeli na sigurno.

-Gospođa je bila u šoku i kaže da se ne sjeća što se dogodilo odnosno kako se našla u vodi. Valjda joj je u vožnji pozlilo pa je sletjela s ceste – kaže Lovrenčić. Dodaje kako su na mjesto nesreće u rekordnom roku pristigli vatrogasci, policija i hitna medicinska pomoć koja je gospođu prevezla u bolnicu. Da je ova nesreća mogla tragično završiti, potvrdio nam je i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Garešnica Tomislav Kunješić koji je i sam sudjelovao u ovoj intervenciji.

-Kad smo mi stigli na mjesto nesreće, vozačica je već bila na sigurnom i ekipa Hitne joj je već pružala pomoć. Mislim da gospođa ima veliku sreću što je u blizini bio gospodin Lovrenčić koji je odlično reagirao. Tko zna što bi bilo da se nije tako dobro snašao. Naime, prema našim procjenama, na sredini korita Toplica je te subote bila duboka i dva metra. Baš noć prije toga padala je jaka kiša pa je vodostaj dodatno porastao – kaže Kunješić.

 Samozatajni junak

Iako je u očima svojih sumještana postao junak, Vitomir Lovrenčić na to samo skromno odmahuje rukom.
-Zbog posla puno putujem pa sam i ranije pomagao u sličnim situacijama. Ne smatram to nečim posebno važnim. Ono što je važno jest da je gospođa dobro i da je sad na sigurnom – kaže samozatajni hrastovački junak.

Zahvaljujući pravovremenoj reakciji garešničkih vatrogasaca, automobil je u rekordnom roku izvučen iz rječice, čime je spriječeno istjecanje ulje i nafta te je time spriječeno zagađenje okoliša.

S.T. Martan