Hoće li bivša upravna zgrada Croatia osiguranja, biser u samom srcu Bjelovara, uskoro postati hotel, pitanje je koje muči Bjelovarčane otkako se gradom proširila priča da će najveći bivši bjelovarski poslodavac Zdravko Pevec velebnu zgradu prenamijeniti u hotel. Podsjetimo, nedugo nakon što je država prodala većinski udio u vodećoj hrvatskoj osiguravajućoj kući, novi vlasnik, rovinjski Adris, “degradirao je” Bjelovar u sklopu sveopće racionalizacije i restrukturiranja poslovanja zapuštenog osiguravajućeg diva. Umjesto Bjelovara, novo sjedište još prije dvije-tri godine postala je Kutina. Usto, u medije je prije otprilike prije godinu dana “procurila” informacija da Adris u luksuzni hotel namjerava prenamijeniti zgradu na uglu Trga bana Jelačića i Praške.

Turizam kao strateška odrednica

Upravo je turizam jedna od glavnih strateških odrednica Adrisa, koji je preko svoje tvrke Maistra Rovinj uspio učiniti jednom od najpoželjnijih hrvatskih destinacija, a valja spomenuti i kako su ovoga ljeta za pola milijarde eura prodali svoj duhanski biznis engleskom BAT-u. Kada se sve zbroji, ne bi bilo nimalo čudno da se upravo za turizam prenamijene zgrade u vlasništvu Croatia osiguranja koje se nalaze na iznimno atraktivnim lokacijama diljem Hrvatske. Veliku dodatnu vrijednost bjelovarskom Croatia osiguranju svakako pridodaje činjenica da je riječ o iznutra potpuno obnovljenoj zgradi koja usto raspolaže i s konferencijskom dvoranom. Poznavatelji turističkog biznisa govore da je u Bjelovaru sasvim dovoljno prostora za jedan manji obiteljski hotel više kategorije, kakvi se obično grade u starim, reprezentativnim zdanjima u centru grada. Uostalom, pitanje je trenutka kada će u prizemlju zgrade niknuti restoran, pa je s te strane prenamjena u turističke djelatnosti na neki način već započela.

Uspješno vodili hotel Picok

Ne treba zaboraviti niti da bračni par Pevec već raspolaže bogatim iskustvom bavljenja turizmom kroz hotel Picok, koji je nekada bio u njihovu vlasništvu. Đurđevački hotel posebno je zanimljiv po tomu što je jedina tvrtka iz nekadašnjeg obiteljskog carstva koja nije prošla kroz stečajnu agoniju. Pevece i Croatia osiguranje, spomenimo i to, povezuje i zemljište na Lepircu koje je pod hipotekom na astronomskih 60-ak milijuna kuna, a na kojemu je trebala niknuti nova upravna zgrada tvrtke koja je na vrhuncu svojeg poslovanja zapošljavala gotovo četiri tisuće radnika. U kratkom telefonskom razgovoru Zdravko Pevec nije ni potvrdio, ali niti demantirao glasine iz bjelovarskih poslovnih krugova.

– Stalno se nešto priča. Ne mogu razgovarati o tome. Nisam sada u Bjelovaru. Neću to komentirati – kazao nam je Zdravko Pevec. Na žalost, na naš upit iz Croatia osiguranja nisu odgovorili do zaključenja broja.