BJELOVAR – Na Općinskom sudu u Bjelovaru nastavljeno je suđenje Tomislavu Mikliću, Tomislavu Hegedu i Mariji Hiđa Čohar, liječnicima bjelovarske opće bolnice. Njih troje Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru tereti za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog liječenja, kojim je prouzročena smrt 15-mjesečne Matee Matić iz Predavca, djevojčice preminule još potkraj 2015. godine.

Na prošlotjednom ročištu svoj iskaz je dao vještak Antun Beus, ugledni specijalist infektologije i tropske medicine, koji je istaknuo da liječnici nisu svemogući, kao i da svoje djelovanje baziraju na znanju stečenom za vrijeme studija i svojih specijalizacija, kao i na kasnijem iskustvu. Naglasio je kako je Miklićeva greška bila što nije registirao prvo rendgenski nalaz srca na kojem se spominje da nalaz nije uredan, no i da je u svom radu na neki način bio onemogućen pošto je iz bolnice dobio mišljenje da se radi o banalnom efektu.

Citiranje nalaza

-Njegova greška nije velika, ali ipak u tome što nije inzistirao unatoč odbijanju iz bolnice, on se trebao boriti za svog pacijenta – istaknuo je Beus, koji je najveću grešku vidio u postupanjima dr. Marije Hiđa Čohar.

-Njoj je dijete došlo 12. dan bolesti s nalazom kolegice koja navodi “roditelji dolaze jer dijete otežano diše”, koža joj ljubičasti, nema cirkulacije u koži, a to ukazuje da srce ne radi dobro. Dr. Hiđa Čohar samo je citirala nalaze prethodnih pregleda o terapiji i dužini bolesti, a nije srce ni poslušala jer u nalazu nema naveden opis srca i što je ona čula. Pravilo medicine je da ono što nije napisano, nije ni učinjeno, a nigdje nije napisan njen nalaz srca sa slušalicama. Nadalje, dala je kortikosteroid solumedrol kod virusne infekcije, što je apsolutno kontraindicirano, zaključno na kraju mogu reći da sam ostao začuđen i to jako da se u čitavom tijeku navodi da dijete ima bakterijsku pneumoniju, što po svim nalazima nema – naglasio je vještak, nakon čega je odlučeno da će se svim strankama u postupku dati rok od 30 dana za daljnja očitovanja, primjedbe, prigovore i prijedloge u ovom kaznenom postupku, a rasprava će se nastaviti tek u listopadu.

Podsjetimo, optužnicom se liječnike tereti da su propustili pažljivo pregledati RTG snimku i laboratorijske nalaze CRP-a te propustili pažljivo pregledati dijete kao pacijenta, znajući da može doći do postavljanja netočne dijagnoze te pogrešnog liječenja i pogoršanja zdravstvenog stanja malene Matee. Tijekom njezine bolesti, ne poduzimajući sve radnje koje su bile neophodne sukladno pravilima medicinske struke, a s obzirom na konkretno zdravstveno stanje djeteta i pristajući na to, Miklić je prilikom pregleda djeteta u ranoj fazi bolesti, a i kasnije, propustio pažljivo pregledati RTG snimke te laboratorijski nalaz CRP-a.

Brojni propusti

Zbog toga je postavio pogrešnu dijagnozu, iako je navedena medicinska dokumentacija ukazivala da se kod djeteta razvila druga bolest. Nakon toga je 20. studenoga 2015. Heged propustio pažljivo pogledati rendgensku snimku prsnog koša te stoga u radiološkom nalazu nije istaknuo vidljive promjene. U nastavku liječenja došlo je potom do pogoršanja zdravstvenog stanja 15-mjesečne djevojčice. Nakon što je malena Matea 21. studenoga 2015. iz Hitne službe Doma zdravlja upućena u Hitnu pedijatrijsku službu Opće bolnice Bjelovar, gdje Hiđa Čohar, unatoč navodima u medicinskoj dokumentaciji, nije uzela u obzir svu medicinsku dokumentaciju koju je imala na raspolaganju. Zato je previdjela nastalo pogoršanje zdravstvenog stanja djeteta te malenu Mateu nije uputila na pregled pedijatrijskom kardiologu ili pulmologu, a ti bi specijalistički pregledi promijenili tijek daljnjeg liječenja. Umjesto toga, ona je dijete uputila na kućnu njegu te zajedno s Miklićem nastavila liječiti Mateu pod pogrešnom dijagnozom, što je imalo za posljedicu da je nesretna djevojčica dana 5. prosinca 2015. preminula u Općoj bolnici Bjelovar. (sg)