Djevojke koje se ne poznaju od prije, različitih su zanimanja i stilova života u kratko vrijeme ostvarile su jak timski duh i postale jedna energija s istim ciljem: biti spremne za Četvrti ženski maraton lađa na Neretvi koji će se održati 10. kolovoza 2017. od Opuzena do Metkovića, 10,5 km uzvodno.

Šesnaest lađarica u dobi od 17 do 44 godine uskladile su svoje obaveze i posao te odlučile svoje slobodno vrijeme posvetiti veslanju i na taj način promovirati žensko veslanje i zdrav način života. Članice prve bjelovarske ženske veslačke ekipe – Nereide, svoje su pripreme za neretvanski maraton započele u ožujku ove godine, i to uz potporu bjelovarskih Argonauta, prošlogodišnjih pobjednika Maratona na Neretvi, koji su im ustupili lađe i vesla. Nereide su i nastale na prijedlog Argonauta, a projekt su Studija M. Nereide su povezane s Argonautima, kako u bjelovarskoj veslačkoj priči, tako i u starim legendama od kojih jedna govori kako su te božice mora i dubina spasile Argonaute tako što su im pomogle da sretno prođu kroz uski klanac.

 Timski duh i jaka motivacija

Sve članice veslačke ekipe već godinama treniraju u studiju i u odličnoj su formi. Djevojke su uporne na svojim veslačkim trenizima koje vodi poznati hrvatski kanuist Nikica Ljubek.

– Nereide su sljedeći korak u evoluciji veslačkog sporta u Bjelovaru i nastavak priče Argonautovih pustolovina u Maratonu lađa na Neretvi. Izuzetno su motivirane i već u dobroj kondicijskoj spremi budući da su se sve prethodno rekreativno bavile sportom. Njihova je najveća prednost jak timski duh koji se razvio među veslačicama u kratkom vremenu zbog čega veslaju kao vrhunski uvježbani tim. Izuzetno je zadovoljstvo raditi s tako motiviranim sportašicama koje daju maksimum na svakom treningu – ističe kondicijski trener i suosnivač Nereida, mag.cin. Marko Šola.
Kapetanica i osnivačica bjelovarskih lađarica Nereida Marijana Tomola Perković smatra da su njezine veslačice tjelesno i mentalno jake te navodi: Ono što nas sve trenutno motivira je osjećaj timskog duha i pripadnost nečemu velikom. Svaki umor, svaka bol u ramenu znači da smo bliže cilju i što se više približavamo odredištu, više uživamo u ovom zanimljivom putovanju. Svaka od nas je u veslanju pronašla svoj osobni smisao, a zajedno smo ga pretvorile u jedan.

Bjelovarske lađarice, svjesne da poznati neretvanski maraton kreće za tri mjeseca pa treniraju nedjeljama i blagdanima. Tjedni treninzi se sastoje od treniranja u teretani, funkcionalnih treninga i veslanja na ribnjaku u Narti. Svoje treninge odradile su i u Sisku, a proteklog vikenda i na Jarunskom jezeru u Zagrebu. Tamo su, naime, zajedno s Argonautima osvojile prvo mjesto na 16. memorialnom turniru “Dragonboat KKK Matija Ljubek”